Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проведе разговори с премиера на Великобритания Тереза Мей в Брюксел за Брекзит, пише "Гардиън". 

От съобщението след срещата стана ясно, че двата екипа ще продължат преговорите, но не се очаква някакъв пробив за Брекзит преди края на февруари.

Корбин изпрати писмо на Мей с исканията на лейбъристите за Брекзит

Корбин изпрати писмо на Мей с исканията на лейбъристите за Брекзит

Иска придържане към правилата на митническия съюз

Премиерът е описал контекста в британския парламент и мотивите за гласуването в Камарата на общините да се търси правнообвързваща промяна в условията на предпазния механизъм. Тя е споделила няколко варианта по този въпрос в контекста на споразумението за Брекзит.

Юнкер е повторил, че 27-те страни членки на ЕС няма да предоговарят споразумението за Брекзит с Лондон, тъй като представлява балансиран компромис между Общността и Обединеното кралство. Председателят на ЕК е отбелязал, че могат да бъдат направени промени в политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, но решението ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 27-те страни членки.

Допълва се, че двамата са провели конструктивни преговори. Те ще се срещнат отново преди края на февруари.

Туск обеща „специално място в ада” на поддръжниците на Брекзит

Туск обеща „специално място в ада” на поддръжниците на Брекзит

Чудя се как изглежда специалното място в ада за онези

От съобщението не става ясно Мей дали е получила някакви отстъпки за предпазния механизъм за Ирландия, което би означавало, че премиерът на Великобритания ще се върне в страната си с празни ръце.

Журналисти отбелязват, че съобщението погребва така наречения "Компромис Малтхаус" за Брекзит. Предложението предвижда удължаване на преходния период с още една година до 2021 г., за да има повече време за преговори между Лондон и Брюксел за постигане на търговско споразумение, включително и промени в предпазния механизъм. 

Брекзитът се отлага за 24 май?

Брекзитът се отлага за 24 май?

Таен план на британското правителство

Пред централата на Комисията беше организирана демонстрация на кампанията "People`s vote", която призовава за втори референдум за Брекзит.

Снимка 405221

Източник: ЕПА