Хората, които са се възстановили от коронавируса, имат подобно ниво на защита при бъдеща инфекция като тези, които са получили ваксина - най-малко за първите пет месеца. Това показва проучване, цитирано от "Гардиън".

Агенцията за обществено здраве на Англия е направила проучване с повече от 20 000 здравни работници. Установено е, че придобитият имунитет от по-ранна коронавирус инфекция осигурява 83% защита срещу повторно заболяване за най-малко 20 седмици.

COVID-19: Първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява инфекциите с 50%

COVID-19: Първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява инфекциите с 50%

Проучванията са направени в Израел

Откритията показват, че докато хората е малко вероятно да се заразят повторно малко след първата инфекция, възможно е да хванат вируса отново и потенциално да го разпространят.

В проучването са включени здравни работници от болници на Острова и са ги разделили в две групи: тези, които са имали коронавирус преди и тези, които не са се заразили. Между юни и ноември 2020 г. участниците са подлагани на PCR тестове през две седмици и месечно, за да установят нивата на антитела в кръвта.

Британският щам на COVID-19 достигна до 50 държави, а щамът от ЮАР - до 20

Британският щам на COVID-19 достигна до 50 държави, а щамът от ЮАР - до 20

Организацията също подчерта, че трети щам на коронавируса

През петте месеца изследователите следели нивата на инфекция в двете групи. Те забелязали 44 потенциални повторни инфекции, включително 13 случая със симптоми сред 6614, които се вярва, че са се заразили с коронавирус по-рано, и 318 случая сред 14 173, при които няма доказателства да са се заразявали по-рано. Предишна инфекция, заключават учените, осигурява 94% защита от повторно заразяване със симптоми и 75% защита при безсимптомно повторно заразяване.

Проучването не показва дали има такава защита при възрастните хора. Участниците в изследването са на възраст между 35 и 54 г. Друг въпрос без отговор е свързан с риска от повторна инфекция с новите коронавирус щамове, които бяха засечени във Великобритания, ЮАР и Бразилия. Проучването ще продължи и тази година.

По време на клиничните тестове ваксината на Pfizer показа, че осигурява 95% защита в сравнение с 62% при ваксината на Oxford/AstraZeneca.