Бившият френски президент Никола Саркози беше вбесен с въпрос по време на президентски дебат във връзка с нова информация, че по време на първата си президентска кампания е получил милиони евро от бившия диктатор на Либия Муамар Кадафи, съобщава "Франс прес".

Саркози определи въпроса като "безобразен".

"Не ви ли е срам да повтаряте твърдения на мъж, който беше вкаран в затвора", попита Саркози по време на последния телевизионен дебат, на който участваха 7 десни кандидати за президент на Франция преди първия тур на първичните избори в неделя.

Саркози, който се надява да спечели президентските избори следващата година, от години е обвиняван, че е приел милиони евро от Кадафи по време на успешната си предизборна кампания през 2007 година.

Във вторник френско-ливанският бизнесмен Зиад Такиедин заяви, че е доставил три куфара с пари от либийския режим за първата предизборна кампания на Саркози.

Такиедин беше осъден "безброй пъти за клевета", контрира Саркози и го нарече "лъжец".

Отказвайки да отговори на въпрос на France 2, бившият държавен глава изтъкна, че въпросът е под достойнството на обществената телевизия.

Такиедин е казал пред разследващия новинарски сайт Mediapart, че е направил три пътувания от Триполи до Париж в края на 2006 и началото на 2007 година, за да предостави пари за кампанията на Саркози.

При всяко от пътуванията той е носел куфар с между 1,5 и 2 милиона евро с банкноти от по 200 и 500 евро. Бизнесменът допълва пред медията, че парите са му предоставени от шефа на военното разузнаване на Либия по време на режима на Кадафи.

Такиедин, посредник с големи оръжейни и петролни договори между Франция и няколко държави от Близкия изток, беше задържан за кратък период през 2013 година заради риск, че може да се укрие. Случаят беше свързан със споразумение за подводници.

Основният десен претендент за най-висшия пост във Франция е Ален Жупе, сочат социологически проучвания.