На гражданите на Европейския съюз им е предлагано финансово поощрение да напуснат Великобритания, научи британското издание "Гардиън".

Инициативата е предприета преди изтичане на крайния срок за подаване на документи за получаване на статут на уседналост.

От 1 януари 2021 г. гражданите на ЕС тихомълком са били добавени в програма на британското правителство за доброволно връщане по родните държави. Властите предлагат финансова подкрепа, за да насърчат европейците да си ходят.

Плащанията могат да включват билет за полета и до 2000 британски лири финансова помощ. Програмата има за цел да помогне на някои мигранти във Великобритания да напуснат доброволно.

Хора, които помагат на уязвими граждани на ЕС на Острова, заявиха, че са им предлагани пари да се върнат в родните си държави, което е в противоречие с твърдението на правителството, че прави всичко възможно да насърчи хората да се регистрират за уседнал статут. Крайният срок за европейците, живеещи във Великобритания, да подадат документи за уседнал статут е 30 юни.

Почти 4,9 милиона европейци са подали документи за уседнал статут до момента.