Великобритания ще предложи работни визи на завършилите най-добрите университети в света, съобщава "Ройтерс".

Новата визова схема след Брекзит има за цел да привлече "най-добрите и най-умните" работници.

След като напусна Европейския съюз, Великобритания прекрати приоритета, даден на гражданите на ЕС, и въведе имиграционна система, базирана на точки, която класира кандидатите по всички критерии - от тяхната квалификация и езикови умения до вида на предлаганата им работа.

От няколко години обаче страната е изправена пред проблеми на пазара на труда - вследствие на Брекзит и пандемията от COVID-19 - поради което компаниите в производството, логистиката и хранителния сектор призоваха правителството да разхлаби правилата за работни места.

Съгласно новата схема завършилите бакалавърска или магистърска степен в някой от първите 50 най-добри университета в чужбина могат да кандидатстват за двугодишна работна виза, като ще им бъде разрешено да доведат със себе си и членове на семейството си. Тези с докторска степен пък могат да кандидатстват за тригодишна виза.

Великобритания издава до 10 500 временни работни визи

Великобритания издава до 10 500 временни работни визи

Заради недостиг на работна ръка

След това успешните кандидати ще могат да преминат към дългосрочни трудови визи, посочва правителството.

По думи на финансовия министър Риши Сунак това ще позволи на Великобритания да се разрасне като международен център за иновации, творчество и предприемачество.

Искаме бизнесът на утрешния ден да бъде изграден тук днес - затова призовавам студентите да се възползват от тази невероятна възможност да изградят своите кариери тук, заяви той.

Съгласно новата схема кандидатите трябва да са получили съответните академични степени не повече от пет години преди датата на подаването на заявка за виза.

Допустимите университети трябва да попадат в топ 50 на най-малко две световни класации на висши учебни заведения на Times Higher Education World University Rankings, Quacquarelli Symonds World University Rankings или Академични ранглиста на световните университети в годината на дипломирането си.

Най-новият списък с допустими университети от 2021 г., публикуван от британското правителство, включва над две дузини университети в САЩ, както и такива в Канада, Япония, Германия, Китай, Сингапур, Франция и Швеция.

Визата ще струва £ 715 плюс имиграционна медицинска надбавка.

Кандидатите ще трябва да преминат проверка за сигурност и да имат чисто криминално досие, както и да владеят английски език поне до ниво B1 intermediate.