Британските и европейските преговарящи "не постигнаха значителен напредък" на провелите се тази седмица преговори за търговско споразумение между Великобритания и ЕС след Брекзит. Това съобщи след разговорите главният преговарящ на Общността Мишел Барние, цитиран от АФП.

Барние разкритикува липсата на напредък на преговорите с Великобритания

Барние разкритикува липсата на напредък на преговорите с Великобритания

Барние подчерта, че трябва да има "паралелен напредък" по всички теми на разговорите

Барние обвини Лондон, че не спазва договореностите по развода. Той подчерта, че двете страни трябва да сключат споразумение преди 31 октомври, за да бъде ратифицирано до края на годината, когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС или ще излезе без търговска сделка.

Видимо разочарован, Барние поясни, че британските преговарящи се опитват да се откажат от ангажиментите си, заложени във вече подписаната от премиера Борис Джонсън политическа декларация с държавите членки на ЕС през миналата година.

Барние: Сериозни различия между ЕС и Лондон след първия кръг преговори

Барние: Сериозни различия между ЕС и Лондон след първия кръг преговори

Това призна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след първия кръг на преговорите между двете страни за ново споразумение

Обединеното кралство от своя страна коментира след поредния кръг преговори, че има малко движение. Лондон призова двете страни да удвоят усилията и да ускорят преговорите за постигане на сделка.

"Напредъкът остава ограничен", каза главният британски преговарящ Дейвид Фрост след четвъртия кръг преговори.

"Ако искаме да постигнем прогрес, ясно е, че ние трябва да засилим и ускорим нашата работа", добави Фрост.