Великобритания заклейми "идеологическия" инат на ЕС на безрезултатните преговори с Брюксел за отношенията след Брекзит, съобщават "Дейли телеграф" и АФП.

Лондон се оплаква от липсата на движение в разрешаването на основните противоречия на търговските преговори с ЕС. Третият кръг преговори завърши без реални резултати. Те продължиха цяла седмица с видеовръзка заради ограниченията в борбата с коронавируса. Крайният срок за евентуално удължаване на преговорите изтича в края на юни.

Барние разкритикува липсата на напредък на преговорите с Великобритания

Барние разкритикува липсата на напредък на преговорите с Великобритания

Барние подчерта, че трябва да има "паралелен напредък" по всички теми на разговорите

Обединеното кралство напусна блока през януари, но остава под правилата на ЕС до 31 декември, докато изгради нова база на отношения с Общността. Премиерът Борис Джонсън категорично отхвърли повече време за преговори.

Главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост заяви, че може да бъде постигнато споразумение в сфери като правоприлагането, ядрената енергетика и авиацията "без много трудности". Но той подчерта, че има "много малък напредък към споразумение по най-важните въпроси между нас", конкретно за така наречените "равни условия" за открито управление и честна конкуренция. Фрост отбеляза, че Брюксел настоява да се включат нови и небалансирани предложения, които ще обвържат Великобритания със законите или стандартите на ЕС, което би било "безпрецедентно в споразумения за свободна търговия".

Барние: Сериозни различия между ЕС и Лондон след първия кръг преговори

Барние: Сериозни различия между ЕС и Лондон след първия кръг преговори

Това призна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след първия кръг на преговорите между двете страни за ново споразумение

"Колкото по-скоро ЕС осъзнае, че ние не можем да сключим споразумение на такава основа, толкова по-скоро ние ще постигнем напредък", предупреди той.

Двете страни обаче проведоха "полезни разговори" по другия важен въпрос - рибарството. Но според него фокусът на ЕС върху пълен достъп до британските води "несъответства на нашия бъдещ статут на независима крайбрежна държава". Британският преговарящ предупреди, че Лондон не може да сключи споразумение, което е небалансирано и е срещу интересите на британската риболовна индустрия.

Барние: Великобритания не е Канада и няма да получи подобна сделка

Барние: Великобритания не е Канада и няма да получи подобна сделка

Това обяви главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) Мишел Барние на събитие на ESCP Business School

Той призова "ЕС да промени подхода си" на следващия кръг преговори, който ще започне на 1 юни.

От своя страна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че е разочарован от липсата на амбиция на Обединеното кралство да търси търговско споразумение с ЕС. Той също се оплака от липсата на прогрес на последния кръг преговори. Според него не е възможен напредък по най-трудните теми.

"Ние също сме разочаровани от липсата на амбиция на британската страна и в други сфери, които не са в основата на преговорите, но са важни и символични", каза той на пресконференция след разговорите.