Приети от Великобритания 1000 правила и регулации на Европейския съюз ще бъдат променени с британски на базата на пълномощията на Хенри XVIII (1491 - 1547), пише "Политико".

Промените са част от "Големия закон за анулиране".

Няма да има търговско споразумение с Лондон преди Брекзит, предупреди Оланд Мей

Няма да има търговско споразумение с Лондон преди Брекзит, предупреди Оланд Мей

Телефонен разговор между двама лидери

Официалният механизъм за анулирането на законите на ЕС и замяната им с британски е разкрит от министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.

Пред Камарата на общините Дейвис заяви, цитиран от "Гардиън", че правителството иска плавен и системен Брекзит с прокарването на съответния закон.

Това ще сложи край на превъзходството на европейското законодателство, увери той.

Лондон: Не плашим ЕС, но ерата на големите плащания е към края си

Лондон: Не плашим ЕС, но ерата на големите плащания е към края си

Това заяви британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис,

По думите му някои хора казват, че парламентът няма да има достатъчна роля в процеса по напускане на ЕС. Това показва колко е погрешна позицията им, добави той.

Дейвис подчерта, че въпросният закон показва, че парламентът напълно ще участва в процеса по Брекзит, тъй като ще има дебати и гласувания на серия от закони.

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Връчи писмото си за Брекзит в Брюксел

Министърът посочи три елемента от "Големия закон за анулиране": отмяна на Закона за Европейските общности от 1972 г., с който Лондон узаконява присъединяването си към съюза; превръщането на законите на ЕС в британски закони и даване на пълномощия, които ще позволят на министрите да коригират закони, които не работят по желания начин.

Дейвис каза още, че не предлага нова форма на правителствени постановления, а има предвид дългогодишен законодателен процес от времето на Хенри VIII.

От думите му стана ясно още, че Европейският съд няма да заема роля в прокарването на новия закон. Но той подчерта, че британските съдилища ще продължат да използват съдебната практика на Европейския съд, когато вземат решения, защото те ще прилагат правила, които идват от ЕС. Дейвис поясни, че съдебната практика на Великобритания ще бъде със същия статут като на Европейския съд.

Според пълномощията на Хенри VIII правителството може да отменя или приема поправки на закони, които вече са прокарани от парламента. Така първичното законодателство може да бъде променено или отменено от вторично законодателно със или без участието на парламента.

В Бялата книга на правителството се казва, че "Големият закон за анулиране" ще позволи на министрите да използват вторично законодателство за промяна на първичното законодателство във връзка с транспонираното право на ЕС в британското законодателство.