Великобритания не заплашва Европа, след като обяви, че сътрудничеството в борбата с тероризма ще бъде отслабено, ако напусне ЕС без всеобхватно споразумение.

Това заяви британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс.

Това не е добър ден за Европа, констатира шефът на Европарламента

Това не е добър ден за Европа, констатира шефът на Европарламента

Великобритания трябва да спазва задълженията си като член до последния ден

Вчера премиерът Тереза Мей официално задейства процедурата за напускане на ЕС с писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В него се отбелязва, че "нашето сътрудничество в борбата срещу престъпленията и тероризма ще бъде отслабено", ако Великобритания напусне ЕС без нова сделка.

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Връчи писмото си за Брекзит в Брюксел

"Това не е заплаха", каза Дейвис в интервю за радио БиБиСи, пояснявайки, че и двете страни ще пострадат, ако не бъде постигнато споразумение.

Той добави, че Лондон иска всеобхватно споразумение, което покрива търговията, сигурността и всички аспекти на отношенията с ЕС, както и възможно най-голямо запазване на ползите за двете страни.

Дейвис каза още, че не очаква Обединеното кралство да плати 50 милиарда паунда на ЕС като част от процеса по напускане на съюза. По думите му ерата на големите плащания е към края си.

Британски медии предполагат, че страната ще трябва да плати около 50-60 милиарда паунда, за да изпълни съществуващите бюджетни ангажименти.

Пред ITV Дейвис поясни, че Лондон ще изпълни задълженията си.

"Ние ще изпълним отговорностите, но не очакваме нещо подобно. Ерата на големите суми, изплащани на ЕС, е към своя край", подчерта той.