Британският премиер Борис Джонсън каза на британците да работят от вкъщи, където е възможно, и нареди баровете и ресторантите да се затворят по-рано, за да се справят с бързо разпространяващата се втора вълна на COVID-19. Налагат се нови ограничения вероятно за шест месеца, съобщава "Ройтерс".

След предупреждения от учени, че смъртните случаи могат да скочат без спешни действия, Джонсън се спря от поредната пълна блокада, както направи през март, но предупреди, че могат да се предприемат допълнителни мерки, ако болестта не бъде спряна.

"Запазваме си правото да използваме по-голяма "огнева мощ" със значително по-големи ограничения", каза той пред парламента след спешни срещи с министри.

Само седмици след като призова хората да започнат да се връщат на работните си места, Джонсън посъветва служителите в офиси да останат вкъщи, ако могат. Той нареди всички кръчми, барове, ресторанти и други обекти свързани с хотелиерство да бъдат затворени в 22 часа от четвъртък с разрешено само обслужване на маса.

"Съжалявам, че това ще навреди на много фирми, които тъкмо започнаха да се изправят на крака", каза той.

Не е ясно дали мерките ще бъдат достатъчни за справяне с втората вълна във Великобритания, за която правителствените учени предупредиха, че може да достигне 50 000 нови случая на ден до средата на октомври, но те означават и повече проблеми за петата по големина икономика в света.

Ще се изискват маски, ще има по-строго прилагане на правилата и може да се използва армията, за да се помогне и освободи полицията, каза Джонсън. Училищата и университетите трябва да останат отворени.

Фирмите, нарушаващи законите за коронавируса, са изправени пред санкции до 10 000 паунда или дори закриване, докато физическите лица могат да бъдат глобени с 200 паунда за това, че не носят маска, когато е необходимо.

Джонсън заяви, че е разочароващо за спазващото законите мнозинство да види някой "нагло да се противопоставя на правилата".

Запитан в парламента защо цифрите във Великобритания са по-лоши от Германия и Италия, Джонсън каза: "Има важна разлика между нашата страна и много други страни по света и това е, че страната ни е свободолюбива държава ... Много е трудно да поиска се от британското население да се подчинява на указанията по необходимия начин."

Коронавирус: Лидерът на опозицията във Великобритания обвини Борис Джонсън в загуба на контрол

Коронавирус: Лидерът на опозицията във Великобритания обвини Борис Джонсън в загуба на контрол

Хиляди протестират срещу ограничителните мерки