Великобритания обяви, че е отхвърлила молба на Еквадор да даде дипломатически статут на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който живее в посолството на латиноамериканската страна в Лондон от 2012 г., съобщава АФП.

Асандж получи еквадорско гражданство

Асандж получи еквадорско гражданство

Еквадор намери начин да го изведе от посолството в Лондон, без да бъде арестуван

"Наскоро правителството на Еквадор поиска дипломатически статут за господин Асандж във Великобритания. Обединеното кралство не изпълни тази молба, нито ще разговаряме с Еквадор по този въпрос", се казва в съобщение на външното министерство на Обединеното кралство.

Опитът на Еквадор да се сдобие с дипломатически статут за 46-годишния е част от усилията на страната да разреши дългогодишния случай.

Асандж не напуска посолството, за да избегне арест във връзка с разследване за изнасилване в Швеция. Скандинавската страна прекрати разследването за изнасилване през 2017 г., но британската полиция обяви, че той трябва да бъде арестуван, тъй като е нарушил наложената от съда гаранция.

"Еквадор знае, че за да се разреши този въпрос, Джулиан Асандж трябва да напусне посолството и да се изправи пред правосъдието", допълва британското ведомство.

Асандж не иска да напусне мисията, тъй като се страхува, че ще бъде екстрадиран в САЩ, където може да бъде съден за разгласяване на американска секретна информация.

В сряда еквадорското външно министерство отказа да коментара медийна информация, че австралиецът е получил гражданство на латиноамериканската страна.