Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб ще поиска прекратяване на огъня в конфликтните зони по света, за да може местното население да бъде ваксинирано срещу коронавируса. Рааб смята, че светът има "моралното задължение да действа", пише "Гардиън".

Британският министър ще председателства среща на Съвета за сигурност на ООН. Той ще се опита да убеди държавите членки да съгласуват резолюция с призиви за договаряне спиране на огъня в региони като Сомалия, Южен Судан и Йемен.

Великобритания и ЕС настояват за сключване на международен договор за прозрачност при пандемии

Великобритания и ЕС настояват за сключване на международен договор за прозрачност при пандемии

За да не се допускало подобна пандемия да се случи отново

Рааб ще каже на срещата, че коронавирусът може да бъде победен само с имунизация на населението по света, тъй като има вероятност да се появят нови резистентни щамове.

Неправителствени организации приветстват инициативата на Обединеното кралство, но в същото време предупреждават, че най-бедните държави, погълнати от конфликти, са пред риск да не получат ваксини, ако няма масово увеличение на световното производство.

Миналата седмица британското правителство бе остро разкритикувано след отказ да спре доставките на бомби и ракети за Саудитска Арабия, които могат да се използват във войната в Йемен. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че спира такива оръжейни доставки.

Нова мутация на COVID-19 е открита във Великобритания

Нова мутация на COVID-19 е открита във Великобритания

Пробив на шотландски учени

Лондон е изчислил, че около 160 милиона души са пред риск да не получат достъп до ваксини.

"Имаме моралното задължение да действаме и стратегическа необходимост да се обединим за победа над този вирус", се очаква Рааб да добави.

И друг път в миналото е договаряно спиране на огъня, за да се организира имунизация. В Афганистан през 2000 и 2001 г. враждуващите страни се съгласиха да спрат боевете, за да може над 10 милиона деца да получат ваксини срещу детски паралич.

Днешната среща на Съвета за сигурност на ООН е поискана от Великобритания, която един месец е ротационен председател на 15-членния орган.

Според изследване на Университет "Дюк" богатите държави са поръчали 4,2 милиарда дози от ваксини срещу коронавируса, а по-бедните страни са си осигурили 670 милиона. Великобритания е поръчала 407 милиона дози, което е няколко пъти повече от цялото население на страната.

ООН също ще направи преглед дали е постигнат някакъв напредък от миналия юли, когато Съветът за сигурност прокара резолюция с призив за световно спиране на огъня за борба с пандемията.