Великобритания е решена да не търгува суверенитет за сделка с ЕС за периода след Брекзит. Това е заявил източник от британския преговарящ екип, ръководен от Дейвид Фрост, предаде "Индипендънт".

"През следващите дни ще продължим да преговаряме интензивно. Надяваме се, че ще видим мислене от ЕС, различно от това, което видяхме досега. Те трябва да разберат, че няма да разпродадем суверенитета си.", е заявил той.

Правителството гарантира, че преговорите за Брекзит са убедителни", каза министърът на вътрешните работи Прити Пател.

Припомняме, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние по-рано заяви, чесе запазват значителните различия между Великобритания и ЕС в сферата на рибарството, оказване на държавна помощ и приемане на механизъм за уреждане на спорове в бъдеще на преговорите за сключване на споразумение за търговия. 

Евентуалното търговско споразумение трябва да замени от 1 януари 2021 г. настоящия преходен период, след като Великобритания напусна Европейския съюз през януари 2020 г., за да се избегне въвеждането на мита и квоти.

Ако сделката не бъде подписана и ратифицирана до 31 декември, търговията между ЕС и Великобритания ще бъде засегната от мита.

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Лондон и Брюксел са далеч от споразумение

Преди дни се появи информация, че Мишел Барние предупредил британския си колега Дейвид Фрост, че ще напусне преговорите за Брекзит в Лондон тази седмица, ако през следващите 48 часа "Даунинг стрийт" не позволи голяма промяна на разговорите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред евродепутатите, че "не може да каже днес дали в крайна сметка ще има споразумение" за Брекзит, въпреки че е постигнат напредък по няколко важни въпроса на търговските преговори.

Преговорите между Брюксел и Лондон се провеждаха онлайн, тъй като главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние бе под карантина заради коронавирус в европейския екип.

ЕС заплашва да напусне преговорите за Брекзит до 48 часа, ако Лондон не направи отстъпки

ЕС заплашва да напусне преговорите за Брекзит до 48 часа, ако Лондон не направи отстъпки

Мишел Барние предупредил британския си колега Дейвид Фрост

Евролидерите ще се срещнат на 10 декември. Европейският парламент ще проведе извънредно заседание на 28 декември, за да одобри евентуално споразумение.