Запазват се значителните различия между Великобритания и ЕС в сферата на рибарството, оказване на държавна помощ и приемане на механизъм за уреждане на спорове в бъдеще на преговорите за сключване на споразумение за търговия. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от "Ройтерс".

Евентуално търговско споразумение трябва да замени от 1 януари 2021 г. настоящия преходен период, след като Великобритания напусна Европейския съюз през януари 2020 г., за да се избегне въвеждането на мита и квоти.

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Лондон и Брюксел са далеч от споразумение

"Някои значителни различия се запазват. Пътувам до Лондон тази вечер за продължаване на преговорите между ЕС и Великобритания (с главния британски преговарящ) Дейвид Фрост и екипа му", написа Барние в "Туитър".

По-рано днес Барние запозна посланиците на страните членки на ЕС за постигнатия напредък на преговорите с Лондон. Висш дипломат от ЕС описа ситуацията като "не особено ярка картина".

Междувременно Фрост обяви, че все още е възможно да бъде сключено споразумение с ЕС.

"Някои хора ме питат защо продължаваме да преговаряме. Отговорът ми е, че работата ми е да видя дали има условия за споразумение. Късно е, но все още е възможно да се постигне споразумение, и аз ще продължа да преговарям, докато стане ясно, че вече не е възможно", написа той в "Туитър".

Лондон е против споразумение с ЕС, което предвижда търговски санкции, ако някои от страните се отклони от договорените стандарти.

ЕС заплашва да напусне преговорите за Брекзит до 48 часа, ако Лондон не направи отстъпки

ЕС заплашва да напусне преговорите за Брекзит до 48 часа, ако Лондон не направи отстъпки

Мишел Барние предупредил британския си колега Дейвид Фрост

Ако сделката не бъде подписана и ратифицирана до 31 декември, търговията между ЕС и Великобритания ще бъде засегната от мита.

Преди дни се появи информация, че Мишел Барние предупредил британския си колега Дейвид Фрост, че ще напусне преговорите за Брекзит в Лондон тази седмица, ако през следващите 48 часа "Даунинг стрийт" не позволи голяма промяна на разговорите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред евродепутатите, че "не може да каже днес дали в крайна сметка ще има споразумение" за Брекзит, въпреки че е постигнат напредък по няколко важни въпроса на търговските преговори.

Преговорите между Брюксел и Лондон се провеждаха онлайн, тъй като главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние бе под карантина заради коронавирус в европейския екип. 

Евролидерите ще се срещнат на 10 декември. Европейският парламент ще проведе извънредно заседание на 28 декември, за да одобри евентуално споразумение.

Брюксел не е сигурен още дали ще има сделка за Брекзит

Брюксел не е сигурен още дали ще има сделка за Брекзит

Все още има три въпроса, които могат да направят разликата