Европейският съюз заплашил да се оттегли от преговорите за Брекзит, ако Великобритания не направи компромис, пише "Гардиън".

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупредил британския си колега Дейвид Фрост, че ще напусне преговорите за Брекзит в Лондон тази седмица, ако през следващите 48 часа "Даунинг стрийт" не позволи голяма промяна на разговорите.

Брюксел не е сигурен още дали ще има сделка за Брекзит

Брюксел не е сигурен още дали ще има сделка за Брекзит

Все още има три въпроса, които могат да направят разликата

По време на видеоконферентен разговор във вторник Барние заявил пред британския преговарящ, че бъдещите преговори са безсмислени, ако Великобритания не може да направи компромис по ключовите въпроси.

Ако Барние се оттегли от преговорите, това ще се случи в най-опасния момент - 36 дни преди изтичане на преходния период.

Докато Брюксел се надява такъв ход да окаже натиск върху британския премиер Борис Джонсън да даде нови инструкции на Фрост, в същото време може да насърчи тези в Консервативната партия на Великобритания, които вярват, че без споразумение е по-добрият изход.

ЕС вярва, че сделката за Брекзит е договорена на 95%

ЕС вярва, че сделката за Брекзит е договорена на 95%

Остават обаче спорните точки в три области

По-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред евродепутатите, че "не може да каже днес дали в крайна сметка ще има споразумение" за Брекзит, въпреки че е постигнат напредък по няколко важни въпроса на търговските преговори.

"Все още има три въпроса, които могат да направят разликата между споразумение и без споразумение", добави тя, като има предвид спазването на социалните и екологични стандарти на ЕС от страна на Великобритания, как да се разрешават споровете и рибарството.

В момента преговорите между Брюксел и Лондон се провеждат онлайн, тъй като главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е под карантина заради коронавирус в европейския екип. Очаква се Барние да пътува до Лондон в петък в последен опит за постигане на споразумение, ако тестът му за коронавирус е отрицателен.

Евролидерите ще се срещнат на 10 декември. Европейският парламент ще проведе извънредно заседание на 28 декември, за да одобри евентуално споразумение.

Фон дер Лайен: Метри ни делят от финалната линия за Брекзит

Фон дер Лайен: Метри ни делят от финалната линия за Брекзит

ЕС публикува една от най-оптимистичните си оценки за търговските преговори