Европейският съюз публикува в петък една от най-оптимистичните си оценки за състоянието на търговските преговори след Брекзит, съобщава АП.

Председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен заяви "видяхме през последните дни, по-добър напредък, повече движение по важни въпроси."

"Това е добре", каза фон дер Лайен пред репортери в коментари, които рязко контрастират с предишни изявления по време на преговорите, които се проточват с малък напредък в продължение на месеци, въпреки крайния срок 1 януари.

Нейният коментар е ден след като член на преговорния екип на ЕС е с положителен тест за коронавирус, което доведе до преустановяване на преговорите.

Преговорите за Брекзит временно прекратени заради коронавирус в екипа на ЕС

Преговорите за Брекзит временно прекратени заради коронавирус в екипа на ЕС

Някои официални представители трябва да се самоизолират, тъй като е открит един случай

Тя обясни, че тъй като правните текстове са постигнали такъв напредък, по-нататъшните видео дискусии през следващите дни могат да продължат по-бързо "тъй като сега има същност, която може да се провери през ред по ред".

Все пак фон дер Лайен подчерта, че метри ни делят от финалната линия в преговорите и добави, че за постигане на сделка трябва да бъдат решени "три основни въпроса". "Нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено".

Говорейки за сроковете за приключване на преговорите, фон дер Лайен коментира, че "трябва да приключим до края на годината".

Трите оставащи основни въпроса в преговорите за отношенията след Брекзит са рибарството, лоялната конкуренция и начините за разрешаване на бъдещи спорове.

Лондон очаква сделка с ЕС следващата седмица

Лондон очаква сделка с ЕС следващата седмица

Въпреки някои спорни въпроси