Европейският съюз вярва, че сделката за Брекзит с Обединеното кралство е "договорена на 95%", но остава обезпокоена от възможността преговорите да ударят отново в стена, според разкрития на Sky News, цитирани от "Спутник".

Според вестника, който твърди, че е придобил "поверителни бележки", в Брюксел има консенсус, че сделката е далеч, но има несигурност дали сделката ще бъде сключена поради оставащите разногласия с Лондон.

Твърди се, че записките са от среща между главните дипломати на ЕС, която се проведе в Брюксел на 20 ноември.

Генералният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон, която се застъпваше за Мишел Барние, преговарящият за ЕС за Брекзит, който се самоизолира с Covid-19, заяви, че според бележките правният текст на търговска сделка с Обединеното кралство е "финализирана, обхващащ апочти всички теми".

Фон дер Лайен: Метри ни делят от финалната линия за Брекзит

Фон дер Лайен: Метри ни делят от финалната линия за Брекзит

ЕС публикува една от най-оптимистичните си оценки за търговските преговори

Въпреки това, спорните точки продължават да съществуват в три области, за които е известно, че са причини за раздори между Лондон и Брюксел: риболов, управление и правила за конкуренция.

"По тези въпроси Обединеното кралство не е направило значителни стъпки", заяви Юхансоне, добавяйки, че "няма да има икономическо партньорство" при липса на споразумение в тези ключови области.

Според Sky News в бележките се казва, че правителството на Борис Джонсън продължава да поддържа позицията си, че риболовът и достъпът до британски води за държавите-членки на ЕС трябва да се договарят ежегодно.

Преговорите за Брекзит временно прекратени заради коронавирус в екипа на ЕС

Преговорите за Брекзит временно прекратени заради коронавирус в екипа на ЕС

Някои официални представители трябва да се самоизолират, тъй като е открит един случай

Съобщава се, че други основни области на оставащите разногласия включват предоставянето от Обединеното кралство на достъп до здравеопазване за работници от ЕС, финансови услуги и интелектуална собственост.

Генералният секретар на външните работи на ЕС Хелга Шмид беше на срещата и според Sky News е заявила на присъстващите, че Обединеното кралство е показало "липса на желание да има споразумение за външната политика, политиката на сигурност и отбраната". Тя обаче добавя, че има постепенни промени в позицията на Обединеното кралство по отношение на това, без да предоставя подробности.

Съществува известна загриженост, че дори ако се стигне до сделка, която да е приятна и за двете страни, би било трудно да бъде ратифицирана навреме поради тесния срок. Поради това са направени предложения за прокарването му през законодателния процес в Брюксел. Единият би бил сделката да бъде написана само на английски, но Франция отхвърли това като "жертване на правната сигурност". Според друго предложение Европейският парламент ще проведе извънредна сесия между Коледа и Нова година. Съобщава се, че тепърва предстои да се вземе решение относно предложението, което ще се следва.

Брекзит - началото на края на ЕС

Брекзит - началото на края на ЕС

Великобритания вероятно ще успее да превъзмогне негативите от Брекзит. ЕС също можеше, ако имаше адекватно лидерство и трезва преценка на реалностите. Но с меркели, макрони, ферховстади, тимерманси и фондерлайени – толкова.