Великобритания ще проведе исторически референдум за членството на страната в Европейския съюз на 23 юни (четвъртък) 2016 година.

Това обяви премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън на пресконференция на „Даунинг стрийт” 10 след извънредна среща на кабинета във връзка с постигнатото с Брюксел споразумение за реформиране на ЕС тази нощ.

Компромис за Великобритания в ЕС

Компромис за Великобритания в ЕС

През деня се появиха спекулации

Британският кабинет се съгласи да препоръча Великобритания да остане в реформиран ЕС, отбеляза Камерън в „Туитър” минути преди да насрочи дата за националното допитване.

На краткия брифинг премиерът изтъкна, че въпросът е дали Обединеното кралство „ще бъде по-безопасно, по-силно или по-добро в реформирана Европа или навън само”.

Според него страната ще се справя по-добре с престъпленията и тероризма, ако стане в ЕС.

Трябва да вземем едно от най-големите решения в живота си – дали искаме да останем в ЕС или да напуснем, каза той, допълвайки, че става въпрос за работни места, финансова сигурност и как да си сътрудничим, за да запазим Великобритания силна.

Не обичам Брюксел. Обичам Великобритания. Аз съм първият, който заявява, че има много начини Европа да се подобри”, убеден е той.

Великобритания може да „играе водеща роля” в „една от най-големите организации в света”, поясни премиерът и повтори предупреждението на финансовия си министър Джордж Озборн към гласоподавателите, че напускане на ЕС ще означава „скок в тъмното”.

Британският лидер увери, че Лондон никога няма да се присъедини към еврото или към програми за отпускане на средства за закъсали държави от еврозоната.

Вие ще решите. Каквото и да решите, ще направя всичко по силите си да го изпълня”, обърна се той към британския народ.

Министрите от кабинета на премиера ще имат пълна свобода да избират към кой лагер да се присъединят – дали към евроскептиците или поддръжниците Великобритания да остане в ЕС.

Вчера правосъдният министър Майкъл Гоув, близък приятел и съюзник на Камерън, обяви, че ще води кампания за напускане на съюза. Общo 6 министри ще водят кампания за напускане на ЕС.

След обявяването на датата за референдум „Дейли телеграф” пусна часовник, измерващ оставащото време до допитването: 123 дни, 11 часа и вече по-малко от 10 минути.

Предоставеният от ЕС “специален статут” на Великобритания след повече от 30-часов маратон се разглежда от Лондон като победа в реформирането на Общността, докато експерти смятат, че това ще помогне за задълбочаване евроинтеграцията на Стария континент.

Преди сделката Обединеното кралство се ползваше със „специални правомощия” - така наречените opt-outs, които позволяват на страната да отказва участие в някои европейски политики, в областта на икономическите и валутни политики; участие в Шенгенската зона; Хартата на основните права в ЕС и в областта на свободата, сигурността и правосъдието.

Камерън казва днес датата на референдума

Камерън казва днес датата на референдума

Тази сутрин е свикано заседание на правителството в Лондон

Премиерът Дейвид Камерън беше принуден да направи значителни отстъпки в областта на социалните плащания и конкретно детските надбавки за деца на мигранти след повече от 30-часови обсъждания. След бурен протест от страна на лидери от Източна Европа Камерън се съгласи да отложи с няколко години ограничаването на детските надбавки. Той същo така се съгласи „аварийната спирачка” за социалните помощи за мигрантите да бъде за период от 7 години, а не както настояваше за 13 години. Обаче британският лидер успя да извоюва страната му сама да решава дали да участва в „по-тесен съюз” в ЕС и значителна защита на Лондонското сити.

69% шанс Великобритания да остане в ЕС

69% шанс Великобритания да остане в ЕС

Тази нощ Великобритания и ЕС постигнаха споразумение

Ключовите точки от споразумението са:

„Аварийна спирачка” при отпускането на социални добавки за чуждестранни работници във Великобритания за 4 години, когато бъде отчетено „изключително” ниво на миграция. Великобритания ще може да се възползва от „спирачката” 7 години;

Детските надбавки за деца на мигранти от ЕС, които обаче не живеят с родителите си на Острова, ще бъдат индексирани на базата на разходите на живот в родната им страна – ще се прилага само за новопристигнали и от 2020 година за 34 хиляди мигранти, които са подали документи за такива помощи;

Поправки в основополагащите договори на ЕС, които ще позволят Великобритания да не участва в по-тесен съюз, което означава, че Обединеното кралство „не може никога да бъде принудено да участва в политическа интеграция”;

Възможност Великобритания да предприема извънредни мерки за защита на Лондонското сити, да спира британски фирми да бъдат принуждавани да се местят в Европа, а също така британският бизнес няма да бъде „дискриминиран” заради това, че е извън еврозоната. Страните извън еврозоната могат да поискат дебат сред страните членки на ЕС за „проблем” със законодателството, свързано с валутния съюз, макар че те няма да имат право на вето.

Ако на запланувания във Великобритания референдум за бъдещето членство на страната в ЕС повечето британци гласуват за напускане на Общността, споразумението няма да влезе в сила и отпада.

Тази нощ председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че споразумението е прието единодушно от всички 28 страни членки.

Дълбоко вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Великобритания. Но крайното решение е в ръцете на британския народ”, каза той.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че страната й може да използва механизма за спиране на социалните помощи за работници от съюза, ако социалната система е пренатоварена.

Според Меркел лидерите са постигнали справедлив компромис. От думите й стана ясно, че все още няма дата кога промените ще бъдат въведени в европейските договори.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна, че сделката е справедлива за Великобритания и другите държави.

Споразумението не увеличава пукнатините в нашия съюз, а създава мостове, смята той.

Полският премиер Беата Шидло смята, че споразумението е добра новина за Европа.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озборн е убеден, че Камерън е постигнал „страхотно споразумение”.