Британският министър-председател Борис Джонсън назначи Надим Захауи, за министър по ваксинирането срещу COVID-19, предаде "Ройтерс"

Този ход е пореден знак, че правителството изготвя програма за масова ваксинация.

Вероятно още от декември ще започне ваксинирането в страната.

Захауи понастоящем е младши министър за бизнеса и ще запази част от правомощията си и под новата си роля. 

Захауи ще докладва за новата програма на здравния министър Мат Ханкок.

В изявление от кабинета на министър-председателя в събота се добавя, че новото споразумение е временно и ще продължи до следващото лято.

Великобритания е с 608 загинали от коронавирус за 24 часа

Великобритания е с 608 загинали от коронавирус за 24 часа

11 299 души са с положителни тестове

Припомняме, че по-рано през месеца беше съобщено, че Великобритания обмисля възможността за въвеждане на "COVID паспорти" за тези, които са били ваксинирани срещу коронавируса.

Мярката ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват по-свободно в страната, както и да излизат в командировки - нещо, което ще е по-трудно за тези, които отказват ваксинация.

Джонсън обяви нови мерки, които ще заменят блокадата в борбата с коронавируса, информира "Ройтерс".

Националната блокада в Англия е до 2 декември. Новите мерки ще се прилагат на регионално ниво.

Над 60 задържани на протест срещу блокадите в Лондон

Над 60 задържани на протест срещу блокадите в Лондон

Демонстрантите настояват правата им да не бъдат погазвани на фона на мерките

Ние няма да заменим националните мерки със свобода за всички...Ние вместо това ще се върнем към регионален подход, като ще се прилагат най-големите ограничения, където има най-много случаи на коронавирус, каза Джонсън пред парламента.

Министър-председателят изрази надежда, че британците ще могат да отпразнуват коледните празници с любимите хора, въпреки че предупреди, че няма да е като нормални времена.

След отпадането на националната блокада хората ще могат да пътуват. Фитнесите, центровете за развлечение и магазините ще отворят. Спортът навън и сватбите ще бъдат възобновени. Навън ще могат да се събират до 6 души. Баровете, ресторантите и бирариите ще работят до 23,00 часа. Преди бе до 22,00 часа.

Ще се допуска публика на спортни събития, ако се спазва социална дистанция. Това се отнася също за театрите и концертите.

Борис Джонсън обяви нови мерки, заменящи блокадата

Борис Джонсън обяви нови мерки, заменящи блокадата

Националната блокада в Англия е до 2 декември

Повече от 60 души бяха задържани по време на днешния протест срещу мерките в британската столица Лондон.

В същото време, става ясно, че Великобритания е признала за над 1300 фалшиво положителни теста за COVID, след като е открила лабораторна грешка, се казва в доклад.

Спорните положителни резултати са открити между 19 и 23 ноември и властите вече са се свързали с хората, за да им кажат, че трябва да се тестват отново.

През последните месеци британската система за тестване на COVID беше критикувана за поредица от грешки.

През септември над 15 000 положителни резултата от тестовете отсъстваха от регистрите на NHS в продължение на няколко дни, което попречи на служителите да проследят контактните лица.

Стана ясно също така, че правителството е осигурило още два милиона дози ваксина срещу коронавирус, които според проучванията са 95% ефективни.

Общият брой удари по поръчка от американската фирма Moderna достига до седем милиона - достатъчно за около 3,5 милиона души във Великобритания.