Великобритания с най-висока безработица от близо пет години през трите месеца до ноември 2020 г., когато за втори път започнаха да се увеличават новите случаи на коронавирус и по-голямата част от държавата наложи частична блокада, информира "Ройтерс".

Процентът на безработните достигна 5,0 на сто - най-високото ниво от средата на 2016 г., сочи официалната статистика, въпреки че увеличението е малко по-малко от прогнозите на икономистите.

Близо 100 000 COVID жертви във Великобритания

Близо 100 000 COVID жертви във Великобритания

Страната разширява амбициозната си програма за имунизация

Има признаци за ограничено възстановяване през декември, когато някои от ограниченията бяха разхлабени, въпреки че се очаква влошаване на положението в началото на 2021 г. заради въведените по-твърди мерки срещу коронавируса.

Безработицата е поддържана на по-ниски нива заради програма за запазване на работни места, която поддържа 2,4 милиона работни позиции към 31 октомври, което е спад от пика 8,9 милиона през май.

Програмата е най-скъпата мярка на британското правителство. Тя е струвала 46,4 милиарда британски лири до средата на декември и ще продължи до 30 април.

Великобритания продължава да дава много жертви от COVID-19

Великобритания продължава да дава много жертви от COVID-19

С бързи темпове починалите наближават 100 000 души

Броят на наетите на работа спадна с 88 000 в трите месеца до края на ноември, което е най-малкият спад от началото на пандемията и е по-малко от 100 000, прогнозирани от икономисти.

Данните показват, че възнагражденията са се увеличили годишно с 3,6%, което е най-големият ръст от повече от година.