Ръководителят на Министерството на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак работи за набиране на няколко милиарда лири допълнителни средства за финансиране на модернизацията на разузнавателния и отбранителния сектор, съобщава The Times, позовавайки се на източник от британското правителство.

Сунак е обяснил на колегите си в кабинета на министрите, че необходимата сума може да бъде преразпределена от средствата, отпуснати в бюджета на страната за оказване на помощ на други държави.

Преди пандемията общата сума, отпусната за изпълнението на програми за подпомагане на други страни, е трябвало да бъде 15,8 милиарда лири. Сунак иска да се финансират кибер оръжия и безпилотни самолети с изкуствен интелект.

Великобритания планира да се откаже от танковете

Великобритания планира да се откаже от танковете

Модернизира въоръжените си сили

Предложението на Сунак е част от дискусия в рамките на прегледа на британското правителство за приоритетите на отбраната, сигурността на страната и външната политика.

Подобен преглед бе обявен малко след като Великобритания се отдели от ЕС на 1 февруари. Той има за цел да оцени съвкупността от глобални възможности и предизвикателства, пред които е изправено Обединеното кралство.

Според The ​​Times прегледът трябва да приключи през ноември. Резултатите трябва да бъдат докладвани на премиера Борис Джонсън през 2021 г.

Джонсън: Обединеното кралство се изправя на крака

Джонсън: Обединеното кралство се изправя на крака

"Абсолютно уверен" е, че страната може да се справи