Европейските вестници отразиха историческото излизане на Великобритания от ЕС с тъга, здравословна доза скептицизъм и призив Общността да действа единно, пише "Гардиън".

Марин льо Пен: Великобритания си върна свободата

Марин льо Пен: Великобритания си върна свободата

Тя вярва, че Обединеното кралство ще пожъне големи успехи през следващите години

"Краят", пише френският вестник "Либерасион". "Великобритания напусна ЕС, няма какво толкова да се каже. След 47 г. в сърцето на уникален клуб от държави, след три години и седем месеца драма, обрати и хаос, Великобритания напусна, върна се на острова си, сама", отбелязва изданието.

Вестникът пише още, че повечето хора не са видели нещо особено, нормална петъчна вечер без много въпроси какво следва. Брекзит и последиците тепърва започват. Утре е друг ден, след Брекзит, подчертава "Либерасион".

"Монд" пише, че 31 януари беше "денят, в който нищо не се промени и всичко се промени". Вестникът разказва за един странен ден, в който британците са празнували наистина историческо събитие. "Може ли наистина да се празнува развод", пише вестникът.

Помпео: САЩ ще продължат да изграждат силни отношения с Великобритания

Помпео: САЩ ще продължат да изграждат силни отношения с Великобритания

Започва преходен период

Германският "Зюддойче цайтунг" предупреждава, че "никоя страна не е остров, дори и Великобритания". Суверенитет е "популярен термин в ера, която плаче за ред и сигурност. Но да предположим, че вие сте господар на съдбата си, значи вие можете да се предпазите от неразумни искания от външния свят. Хубава идея в свят, който създаде огромни зависимости. Песента е край на васалното положение и унижението, но Великобритания няма велики идеи за бъдещето си...до момента, ние всички виждаме тесногръдо отричане на действителността и тривиалност на проблемите", пише вестникът.

"Велт" предупреждава за последиците от подхранваната от Брекзит илюзия за величието на Великобритания, като подчертава, че много ще зависи от това "дали британските политики след Брекзит най-накрая могат да бъдат честни за истинския размер на страната". Вестникът цитира предсказанието на съветника и учен Хенри Тизард през 1949 г.: "Ние не сме велика сила и никога няма да бъдем отново. Ние сме велика страна, но ако продължим да се държим като велика сила, ние скоро ще престанем да бъдем велика страна".

Великобритания официално напусна ЕС

Великобритания официално напусна ЕС

Започва период на търговски преговори

Испанският "Паис" предупреждава, че сега премиерът Борис Джонсън е изправен пред "предизвикателство с колосални размери: да възстанови единството на разделена страна между тези, които гледат на Брекзит като на освобождение и тези, които го възприемат като трагедия и историческа грешка". Изданието също пише, че може да бъде възобновена още една стара война: между привържениците на свободната търговия, които искат тотално отстъпление от правилата на ЕС и тези, които през следващите месеци ще започнат да виждат последиците от Брекзит за фермерите, рибарите и бизнеса.

В Холандия NRC Handelsblad пише, че ЕС трябва да продължи напред.