Великобритания ще напусне ЕС "фактически, не само формално". Това ще обяви британският министър за Брекзит Доминик Рааб, цитиран от "Ройтерс".

Той ще предупреди, че "готовността на Лондон за компромис не е безгранична" и напускането на ЕС е много вероятна опция.

ЕС бил затвор ала СССР

ЕС бил затвор ала СССР

Консерваторите търсят единство

Правителството на премиера Тереза Мей прие нов по-остър тон към ЕС, след като на срещата в Австрия през миналия месец няколко евролидери разкритикуваха предложенията й за Брекзит. Но министрите имат силно желание да използват ежегодната конференция на Консервативната партия в централния английски град Бирмингам, за да спечелят подкрепата на поддръжниците на Брекзит, които се опасяват, че Мей води Обединеното кралство към формално напускане на ЕС.

Бивш министър за Брекзит оцени на 80-90% шанса да се стигне до сделка с ЕС

Бивш министър за Брекзит оцени на 80-90% шанса да се стигне до сделка с ЕС

Сделката ще се отличава от тази, за която сега настояват от кабинета на министрите

"Подходът ми за Брекзит е прагматичен, а не догматичен. Нашите предложения ще осигурят историческо споразумение, което предоставя пътна карта за напускане на ЕС и окончателно споразумение, което ще е добре за цялата страна", ще каже Рааб по време на реч.

"Но нашата готовност за компромис не е безгранична. Ние напускаме ЕС фактически, а не само формално", ще подчертае той.

Министърът ще отбележи, че правителството ще се бори срещу всеки опит да се задържи Великобритания твърде близо до сферата на ЕС или да се раздели Обединеното кралство като се принуди Северна Ирландия да приеме различни митнически правила.

Той ще заяви още, че се стреми към споразумение, което отговаря на резултатите от референдума, защото "това е наше демократично задължение".

"Ако не постигнем споразумение, което да гарантира тази цел, нямаме друг избор освен да напуснем без сделка", ще съобщи министърът.