Жителите на Венеция отхвърлиха автономно местно управление за пети път за последните 40 г., след като само 21% гласуваха на референдум в неделя, пише "Гардиън".

Макар че мнозинството от участвалите подкрепиха Венеция да се отдели от Местре, референдумът се провали, тъй като не беше достигнат прагът от 50%, изискван, за да бъде валиден.

Венеция отново остана под вода

Венеция отново остана под вода

Това е третото наводнение за по-малко от седмица

Преди референдума се проведе разгорещен дебат след опустошителните наводнения през ноември. Поддръжниците на отделянето прогнозираха по-висока активност на референдума.

Очаквахме много по-добър резултат, коментира Марко Гаспаринети, който ръководи активистката група Gruppo 25 Aprile.

Тези, които агитираха за автономия, се заканват да обжалват резултата с мотива, че кворумът е нелегитимен, тъй като референдумът е консултативен.

Да се избягват пътувания до Венеция, съветват от МВнР

Да се избягват пътувания до Венеция, съветват от МВнР

Заради наводненията в Италия

Наводненията допълнително изкараха наяве проблемите на Венеция и сепаратистите вярват, че ще се справят по-добре с проблемите, ако сами държат контрола.

Венеция има 11 обитаеми острова и се самоуправляваше до 1926 г., когато фашисткият режим на Бенито Мусолини ги обединява с индустриалното Местре. Планът е работил относително добре в началото.

Едно от най-големите притеснения е, че населението на Венеция продължава да намалява - от 175 000 души в годините след Втората световна война до 55 000 души днес. Много хора са напуснали заради масовия туризъм и повишаването на нивото на водата, което често води до наводнения.

Последният референдум се проведе след неуспешни опити за отделяне през 1989, 1994 и 2003 г.

85% от Венеция е под вода след най-високия прилив за повече от 50 години

85% от Венеция е под вода след най-високия прилив за повече от 50 години

Водата достига до 1,87 м