Венецуела удължи със 72 часа затворената граница с Колумбия и Бразилия на фона на валутните проблеми.

Президентът на страната Никола Мадуро взе решение на 12 декември да се затвори граница, което ще остане в сила до неделя, 18 декември, информира "Франс прес".

Венецуела затвори границата с Колумбия

Венецуела затвори границата с Колумбия

За пореден път през последната година

Последната стъпка е част от опитите на правителството да спре престъпниците да се презапасяват с банкноти от 100 боливара. Държавата се опитва да поддържа забраната за използване на купюра, който е изтеглян от обращение от 11 декември, за да се спрат черните пари и валутните измами.

Според Ройтерс вчера се очакваше новите банкноти в замяна на старите да бъдат пуснати в обращение, но властите все още се бавят. Въпреки че Мадуро обяви, че новата валута е готова за използване, банкоматите продължават да пускат само банкноти от по 100 боливара.

Снимка 268437

Източник: ЕПА

Президентът шокира закъсалата държава в неделя, когато обяви, че правителството ще изтегли банкнотите през следващите дни. Той поясни, че купюрите от по 100 боливара ще бъдат спрени в сряда, а венецуелците имат 10 дни да ги разменят. Според него тази мярка ще помогне за справяне с недостига на храна и основни продукти в държавата. Обаче икономисти са на мнение, че действията са икономически безсмислени и няма да помогнат за разрешаване на икономическия дисбаланс.