Венецуела отхвърли резолюцията на Организацията на американските държави (ОАД), предадоха световните информационни агенции. 

Припомняме, че ОАД  смята преизбирането на президента Николас Мадуро като президент на Венецуела за нелегитимно. Официално мандатът му започна на 10 януари.

В документа се подчертава, че е необходимо да се координират условията за провеждане на нови избори, на които гражданите действително да изразят своята воля и да се постигне изход от сегашната криза.

Американските държави не признават втория мандат на Мадуро

Американските държави не признават втория мандат на Мадуро

Организацията на американските държави обяви за нелегитимен...

По-рано САЩ заявиха категорично, че не приемат за легитимен втория мандат на Мадуро. Парагвай скъса дипломатическите отношения с Венецуела. Перу на свой ред отзова временния си представител от Каракас и забрани на сто души от администрацията на Мадуро да влизат на перуанска територия.

Позицията за непризнаване на мандата беше подкрепена от 19 члена на Постоянния съвет на организацията при 6 гласа против и въздържали се.

Европейският съюз изрази загриженост заради задълбочаващата се криза във Венецуела.

Венецуела реагира очаквано остро срещу резолюцията и за пореден път нападна САЩ. 

В изявлението се казва, че Каракас "не приема практиката на САЩ да се месят и агресивно налагат политиката си в региона". Според външното министерство, Вашингтон води целенасочена политика срещу венецуелския народ. 

Изказват се също така благодарности към държавите, които не са подкрепили резолюцията. 

Припомняме, че по-рано Мадуро обвини САЩ и Колумбия, че се опитват да го убият. Колумбия пък задържа венецуелци за опит за убийство на колумбийския президент.