Правителството на Венецуела обвини Facebook в дигитален тоталитаризъм, след като социалната мрежа замрази страницата на президента Николас Мадуро за 30 дни за нарушаване на политиките ѝ срещу разпространяване на дезинформация за COVID-19.

В декларация в неделя министерството на информацията на Венецуела заяви, че сме свидетели на дигитален тоталитаризъм, упражняван от наднационални компании, които искат да наложат своя закон на страните по света.

От Facebook отказаха коментар.

Припомняме, че Мадуро популяризира лекарство, което според него може да излекува болестта. През януари той се появи във видео, популяризиращо лекарството Карвативир, което според него може да предпази и излекува COVID.

Facebook блокира страницата на венецуелския президент Николас Мадуро

Facebook блокира страницата на венецуелския президент Николас Мадуро

Популяризирал лекарство срещу COVID-19

Венецуелските лекари обаче предупредиха, че ефектът му точно върху коронавируса не е установен. Лекарството се извлича от мащерка.

В началото на март Мадуро получи първата си доза от руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V.

Миналата година Венецуела стана първата държава в Западното полукълбо, която участва във фаза 3 клинични изпитвания на Sputnik V.

Южноамериканската държава съобщи за 155 663 случая на новия коронавирус и 1 555 смъртни случая. Тези цифри са под нивата на много съседки, но политическата опозиция в страната казва, че истинският брой случаи вероятно е много по-висок поради липсата на тестове.

Венецуела имунизира срещу коронавирус със Sputnik V от 18 февруари

Венецуела имунизира срещу коронавирус със Sputnik V от 18 февруари

Първи ще бъдат медиците, съобщи президентът Николас Мадуро