Срещу украинския самолет, свален сутринта на 8 януари след излитане от техеранското летище, са били изстреляни две ракети - това показва видеозапис, публикуван в социалните мрежи във вторник, предаде радио "Свободна Европа".

Автентичността на видеото е потвърдена от екип на "The New York Times".

На записа се вижда, че срещу лайнера са изстреляни две ракети през интервал от около 30 секунди, като и двете са го улучили. Самолетът не се е разпаднал във въздуха, но е пламнал и траекторията му показва загуба на управление. Продължил е да лети още няколко минути преди да падне на земята.

Видеото е заснето от камера, монтирана на покрива на къща в село, намиращо се на няколко километра от базата на Корпуса на стражите на ислямската революция, откъдето са изстреляни ракетите. За изстрелването им е използван зенитно-ракетен комплекс "Тор", руско производство.

Още преди тези разкрития разследващата група Bellingcat излезе с информация, че ракетите са били две.

Bellingcat: Две ракети са били изстреляни по украинския самолет в Техеран

Bellingcat: Две ракети са били изстреляни по украинския самолет в Техеран

Видеото, което е публикувано на канала "Телеграм", е направено в жилищен район "Паранд"

Техеран твърди, че самолетът е свален заради грешка на военните, които са го помислили за крилата ракета.

Иранската агенция FARS съобщи, с позоваване на властите, че е арестуван авторът на първото публикувано видео, от което стана ясно, че самолетът е улучен от ракета. Активистът Нариман Гариб, който първи разпространи записа, предаден му от източник в Иран, написа в мрежата, че всъщност иранските власти са арестували друг човек, а неговият източник е в безопасност.

Припомняме, всички 167 пасажери и деветимата членове на екипажа загинаха. Самолетът излетял от иранската столица в 06:10 ч. местно време и минути по-късно е изчезнал от радарите. Сред загиналите има 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 11 украинци (включително деветимата членове на екипажа), 10 шведи, четирима граждани на Афганистан, трима германци и трима британци.

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Техеран намекна, че военните са замесени, "неволно"