Виетнам извърши успешно първата трансплантация на длан от жив донор на друг пациент, съобщава "Спутник".

Интервенцията е продължила 8 часа. Тя е била извършена във Военната болница в Ханой.

Зам.-директорът на лечебното заведение съобщи, че операцията е била извършена на 21 януари, а приемникът е 31-годишен мъж, загубил лявата си длан при трудова злополука през 2016 г. Той вече може да държи предмети, въпреки че ще са му необходими между 6 месеца и 1 година, за да се научи да използва новата си ръка като своя.

Донорът е бил приет в болница на 3 януари, след като ръката му е била премазана при злополука. Той е бил подложен на три хирургически интервенции, но инфекция в областта на лакътя и на няколко мускула прераснала в гангрена, поради което се наложило цялата му ръка да бъде ампутирана.

По дланта обаче нямало поражения и тя можело да бъде трансплантирана.

Да се трансплантира длан е много по-трудно отколкото други органи, защото има много сухожилия, мускули и ставни връзки, обясняват от болницата.

За късмет между донора и приемника имало много сходства - от съответствие в кръвната група до някои характеристики на имунната система.

По данни на болницата до момента са известни 89 случая на трансплантации на крайници в света, включително 24 в САЩ, 13 в Китай и 11 във Франция. Нито една от интервенциите обаче не е на длан от жив донор.