Най-големият метрополис на Виетнам, Хо Ши Мин, започна строго блокиране в понеделник в опит да ограничи коронавирусa, ден преди американският вицепрезидент Камала Харис да пристигне в страната на държавно посещение, съобщава АП. 

Хората в райони с висок риск не могат да напускат дома си при строгите ограничения, които ще останат в сила най-малко две седмици. Градът заяви, че е мобилизирал полицията и армейски части, които да следят блокирането и да доставят храна като друга необходимост за всяко домакинство.

Длъжностните лица се надяват да смекчат скока и да облекчат натиска върху претоварената здравна система. Откакто вълната от инфекции започна в края на април, Виетнам съобщи за 344 000 случая, като Хо Ши Мин и съседният Бин Дуонг отчитат повечето от тях.

Целият южен регион на Виетнам вече е блокиран от юли, когато вариантът Делта започна да се разпространява бързо. Публичните събирания са забранени, несъществените дейности са затворени и хората са помолени да напускат дома си само за да си купят храна или по спешни въпроси.

От юни Хо Ши Мин, метрополис с 10 милиона души, е създал десетки временни болници за лечение на пациенти с COVID-19, но големият брой случаи означава, че хиляди пациенти не могат да бъдат хоспитализирани.

Според министерството на здравеопазването около 19 000 пациенти с COVID-19 с леки симптоми са помолени да останат по домовете си.

В неделя здравното министерство съобщи за 737 смъртни случая, най-високият брой, потвърден от Виетнам за един ден, увеличавайки общия брой на починалите до 8 277, най-вече в южния регион.

Във вторник вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще кацне в Ханой, който също е под карантина, за двудневно посещение, за да засили двустранните отношения.

САЩ е най-големият донор на ваксини за Виетнам, предоставяйки 5 милиона дози Moderna в помощ на програмата за ваксинация в страната.

Камала Харис заминава за Виетнам и Сингапур, възстановява глобални партньорства

Камала Харис заминава за Виетнам и Сингапур, възстановява глобални партньорства

САЩ градят съюз срещу Китай