Камала Харис е първият вицепрезидент на САЩ, който ще посети Виетнам следващия месец по време на пътуване, което ще включва и Сингапур и има за цел да укрепи връзките с "двама критични индо-тихоокеански партньора", съобщи Белият дом в петък, съобщават "Ройтерс" и АФП. 

Тя ще обсъди въпроси за регионалната сигурност и глобалната реакция на пандемията Covid-19.

Посещението е в момент, когато Пекин приема все по-категорична позиция в Южнокитайско море, където прави обширни и противоречиви териториални претенции.

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

Шефът на Пентагона настоя, че САЩ няма да отстъпят

Харис се отправя към страните от Югоизточна Азия "за укрепване на отношенията и разширяване на икономическото сътрудничество с два важни индо-тихоокеански партньора на САЩ", заяви старши съветникът Симон Сандерс в изявление.

Харис, чиято майка е от индийски произход, ще бъде първият вицепрезидент на САЩ, който посети Виетнам

Виетнам също има конкурентни претенции в морето, богато на ресурси, един от основните морски и търговски пътища в света.

Президентът Джо Байдън иска да възстанови отношенията с азиатските страни и да изгради съюзи срещу Пекин, след турбуленцията и непредсказуемостта на Доналд Тръмп.

Филипините подновяват военния си договор със САЩ

Филипините подновяват военния си договор със САЩ

Пактът е от стратегическо значение

Американският министър на отбраната Лойд Остин е на посещение в Югоизточна Азия тази седмица.

Говорейки във вторник в Сингапур, той заяви, че претенциите на Китай нямат "основа в международното право" и повтори, че Вашингтон ще подкрепи страните, защитаващи своите права.

Сандърс каза, че Вашингтон има "основен приоритет за възстановяване на нашите глобални партньорства и защита на нацията ни и това предстоящо посещение продължава тази работа - задълбочавайки ангажимента ни в Югоизточна Азия".

Харис ще се ангажира с лидерите на двете страни по въпросите на регионалната сигурност, глобалния отговор на пандемията, действията за справяне с изменението на климата "и за съвместните ни усилия за насърчаване на основан на правила международен ред".

Китай предупреди британския самолетоносач: В бойна готовност сме

Китай предупреди британския самолетоносач: В бойна готовност сме

Британия си мисли, че "все още живее в колониалните си времена" в Южнокитайско море