Китай предупреди британската ударна група, ръководена от самолетоносача HMS Queen Elizabeth да не извършва "неправомерни действия" при влизането си в оспорваното Южнокитайско море, съобщава БиБиСи.

"Военноморският флот на Народно-освободителната армия е в състояние на бойна готовност", съобщава проправителственият Global Times. 

Китай следи отблизо напредъка на ударната група, която в момента плава през Южнокитайско море към Япония, като същевременно обвинява Великобритания си мисли, че "все още живее в колониалните си времена".

Кралският флот провежда учения с флота на Сингапур, а британският министър на отбраната Бен Уолъс не крие намерението да проведе така нареченото учение "Свобода на плаването" през Южнокитайско море.

Китай отговори на Япония: Никой няма да раздели Китай и Тайван

Китай отговори на Япония: Никой няма да раздели Китай и Тайван

Всякакви опити за създаване на две държави Китай ще се провалят

Противно на решението на международния съд от 2016 г., Китай претендира голяма част от това море за свое и строи на изкуствени рифове и веонни летища, някои от които в близост до териториалните води на съседни държави.

Военните кораби на САЩ и на Кралския флот наскоро оспориха претенциите на Китай за суверенитет в Южнокитайско море, като целенасочено плаваха през него.

Така че въпросът сега е: ще видим ли близка среща, подобна на тази, която се състоя в Черно море през юни, когато британският HMS Defender, разрушител клас 45, бе посрещнат от руски военни самолети, докато преминаваше близо до спорния Кримски полуостров, пише БиБиСи.

"Китай не търси пряка конфронтация с основен съюзник на САЩ в Южнокитайско море", казва Веерле Нувенс, старши научен сътрудник в Royal United Services Insitute, лондонски мозъчен тръст. "Но със сигурност ще изясни намеренията си."

Ако Обединеното кралство провежда учения за свободна навигация през това море, вероятно ще видим повторение на това, което се случи, когато HMS Albion плаваше през него през 2018 г. Тогава китайски военен кораб мина само на 200 метра, с предупреждение да напусне водите, докато китайски самолети прелитаха ниско над британския кораб.

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

Шефът на Пентагона настоя, че САЩ няма да отстъпят

Китай провежда големи военни учения в региона тази седмица, практикувайки десант, което притеснява някои анализатори като подготовка за нападение на Тайван.

ВМС на Китай ще използват присъствието на британската ударна група в Южнокитайско море "като шанс за практика и за изучаване отблизо на най-новите военни кораби на Обединеното кралство", пише Global Times.

В него се цитира говорител на китайското посолство в Лондон, който казва: "Заплахата за свободата на корабоплаването може да дойде само от този, който разполага ударна група в Южнокитайско море на половин свят разстояние и показва военноморски мускули, за да засили военното напрежение в този регион. "

Британски и френски самолетоносачи създават мощна експедиционна армада

Британски и френски самолетоносачи създават мощна експедиционна армада

Обединяват ударни групи в Средиземно море, а по-късно може да се демонстрира сила и в Южнокитайско море

Разполагането на HMS Queen Elizabeth и придружаващите я кораби в Източна Азия се разглежда като част от заявката на британското правителство да играе по-важна роля в глобалната сигурност, както е изложено в неотдавнашния интегриран преглед на правителството.

Франция също, както и други европейски страни, насочват вниманието си към Южнокитайско море, тъй като нарастващата военна и икономическа мощ на Китай изглежда неудържима.

Наскоро Китай предприе голямо увеличение на своя арсенал от ядрени балистични ракети, изграждайки нови силози за изстрелване в отдалечения регион Синдзян.

Китай също така разработва хиперзвукови високоскоростни ракети, които могат да достигнат скорост до осем пъти по-висока от скоростта на звука и които нарича "убийци на самолетоносачи".

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Великобритания е готова отново да бъде глобална и да защити западните интереси с ЕС, НАТО и Столтенберг срещу Русия и Китай