Виетнам обяви, че е разработил успешно ваксина, която да се прилага на прасета за борба с африканската чума по свинете, съобщава "Ройтерс".

Целта е страната да стане първата в света, която произвежда тази ваксина и изнася с търговска цел.

Огнище на африканската чума по свинете - една от най-опустошителните болести по животните, беше установено във Виетнам за първи път през февруари 2019 г. и принуди страната да унищожи около 20% от популацията си от прасета миналата година.

АЧС произхожда от Африка, преди да се разпространи в Европа и Азия, и е убила стотици милиони прасета в света. Болестта обаче не представлява опасност за хората.

25% от прасетата на планетата се очаква да умрат от чума

25% от прасетата на планетата се очаква да умрат от чума

Това води до недостиг на храна, високи цени и липса на продукти, като хепарин

Виетнамският земеделски министър определи разработването на ваксината като "крайъгълен камък във ветеринарната индустрия".

С имунитет, който продължава шест месеца, ваксината ще бъде щит за свиневъдството в световен мащаб, подчерта той.

Ваксината се разработва от ноември 2019 г. в партньорство с експерти от Съединените щати, като са проведени пет клинични изпитвания. Безопасността и ефикасността й са потвърдени от Службата за селскостопански изследвания към Министерството на земеделието на САЩ.

Този ​​успех поражда големи очаквания и възможността за износ на ваксина срещу африканската чума по свинете, произведена във Виетнам, е огромна, посочи още министърът.

Той не прогнозира кога може да започне износът на ваксината нито какъв би бил производственият капацитет на Виетнам.