Държавите от Вишеградската четворка (В4 - Унгария, Полша, Чехия и Словакия) имат подготвен вариант, в който е заложено засилване на контрола по границите на Македония и България, ако през февруари не заработи договорът за защита на турско-гръцката граница.

Това предупреди чешкият премиер Бохуслав Соботка в интервю за държавната телевизия на Чехия.

Орбан иска България да прави ограда и по гръцката граница

Орбан иска България да прави ограда и по гръцката граница

"Независимо от това колко скъпо или изискващо е това"

Соботка подчерта, че не трябва да се повтаря ситуацията от миналата година, когато безконтролно стотици хиляди бежанци преминаха през балканските страни в посока Централна Европа.

"Турция разполага с достатъчно средства, за да постави под контрол бежанската криза. Много по-лесно е да се спре отплаването на лодките от турския бряг, вместо да се връщат от гръцка страна", подчерта премиерът.

Министър-председателят на Чехия поясни, че ако регулациите на гръцко-турската граница не започнат да действат, държавите от Вишеградската четворка ще се обърнат към други държави – България и Македония, където ще участват лично за увеличаване на сигурността на границите.

Ако до февруарския Европейски съвет няма резултати от Турция и Гърция, държавите от В4 ще предложат тази алтернатива, а това несъмнено ще окаже натиск върху Гърция и Турция да предприемат стъпки за регулиране на бежанската криза, поясни той.

В края на миналата година ЕС и Турция сключиха споразумение, според което Анкара трябва да спре потока, а в замяна Брюксел ще отпусне 3 милиарда евро и ще поднови преговорите с Турция за членството в Общността.

Миналата седмица Соботка предложи установяване на временна „резервна гранична система” между България и Македония.