САЩ тайно предоставили на сирийските бунтовници оръжия, които бързо са попаднали в ръцете на ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това съобщава USA Today, позовавайки се на ново проучване.

В него се отбелязва, че с притежаваните от ДАЕШ оръжия групировката остава заплаха за водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак.

САЩ предоставили различни оръжия, включително противотанкови гранатомети, които в крайна сметка станали притежание на ДАЕШ два месеца след доставянето им от фабриката, според проучването на Организацията за изследване на оръжия в райони на конфликт (Conflict Armament Research).

Изследването е финансирано от ЕС и германското правителство.

Според организацията доставените от САЩ и други държави оръжия на бунтовническите групи значително са увеличили качеството или количеството оръжия, с които са се сдобили ДАЕШ.

В изследването са проучени 40 000 оръжия и други неща, които са иззети от ДАЕШ през последните три години.

Разследващите не са успели да установят дали групировката е иззела оръжията по време на битка, дали бунтовниците са ги продали, или са ги предоставили на терористичната организация.

Авторите се позовават на пропагандно видео на ДАЕШ, на което екстремистите са с оръжия, които са иззети от Новата сирийска армия през миналата година.

Известно е също, че терористите са взели голямо количество американско оръжие, включително танкове и артилерия през 2014 г.

В новото проучване се повдигат въпроси относно различните източници на оръжие. По време на администрацията на президента Барак Обама през 2013 г. ЦРУ започна тайно да въоръжава опозицията. По-рано тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати програмата. Саудитска Арабия също е доставяла оръжие на бунтовниците.

Проучването подчертава риска от внос на оръжия в гражданска война, тъй като е трудно да се проследят или да се контролират.

В доклада не се посочват доказателства доставените за Сирийските демократични сили оръжия да са попаднали в ръцете на ДАЕШ.

Повечето от оръжията са закупени от САЩ и Саудитска Арабия от оръжейни предприятия в Източна Европа.