Вкарайте тези животни в затвора, сега. Радикалната левица само знае как да се възползва от много глупавите управници. Това е Байдън. Закон и ред.

Това написа в "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп във връзка с поредното събаряне на статуи на исторически личности.

В Портланд, Орегон, където над 100 дни продължават демонстрациите на движението "Живота на чернокожите е от значение" след убийството на Джордж Флойд от полицията, се появиха кадри със съборени статуи на бившите американски президенти Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Протестиращи събориха статуите и разбиха входа на Историческото общество преди да се преместят в други централни райони и да продължат с вандалските актове.

Полицията се намеси близо час след събарянето на първата статуя. Тълпата се разпръсна, след като служители на реда заляха района и започнаха да извършват арести.

След като събориха статуите, протестиращи опънаха лозунга "Спрете да почитате расистките колонизатори убийци".

Организаторите на протеста промотираха събитието в социалните мрежи като "Деня на гнева на кореното население". Днес е Денят на Колумб, но много щати и градове го признават като "Деня на коренното население".