Главният изпълнителен директор на онлайн брокерa Robinhood да даде показания пред парламентарната комисия на САЩ на 18 февруари, докато депутатите разследват ролята на фирмата в бурната търговия с акции на GameStop и други компании, съобщава "Политико". 

Изслушването пред Комитета за финансови услуги на Конгреса с главния изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев, чието явяване не е официално обявено, е подготвено за блокбъстър. Цените на акциите на GameStop и други затруднени компании скочиха миналата седмица отчасти благодарение на търговците в уебсайта на Reddit, насочени срещу хедж фондовете на Уолстрийт, които залагаха, че цената на акциите ще падне.

Някои от инвеститорите, залагащи срещу компаниите - къси продажби - впоследствие претърпяха огромни загуби.

Решението на Robinhood в четвъртък да спре клиентите си да купуват акциите GameStop, предизвика критики към посредничеството от страна на представителя Александрия Окасио-Кортес (демократ), сенатора Тед Круз (републиканец) и други законодатели от двете партии.

Председателят на финансовия комитет Максин Уотърс и други демократи обещават да разследват каква роля може да са играли хедж фондовете на Уолстрийт в хода за спиране на търговията.

Шефът на Robinhood Влад Тенев ограничил търговията за защита на фирмата и клиентите

Шефът на Robinhood Влад Тенев ограничил търговията за защита на фирмата и клиентите

В Конгреса на САЩ искат разследване защо блокира инвеститори на дребно, докато хедж фондове търгуват свободно

Уотърс в понеделник обяви сесия на 18 февруари, озаглавена "Играта спря? Кой печели и губи, когато късите продавачи, социалните медии и инвеститорите на дребно се сблъскат", тя не разкрива призованите свидетели.

Robinhood, която бързо се разраства като лесна за използване платформа за отделни търговци на акции, казва, че ограничава търговията, за да изпълни финансовите задължения, предизвикани от скока в търговията.

"Загрижен съм дали Robinhood е ограничил търговията или не, защото е имало тайно споразумение между Robinhood и някои от хедж фондовете, участвали в това", каза Уотърс пред MSNBC.

Не е ясно дали демократите ще поискат от други финансови институции да дадат показания. Демократите проучват и ролята на фирмите, собственост на милиардера Кен Грифин. Двете компании - хедж фондът Citadel и търговската фирма Citadel Securities - отрекоха отговорност за решението на всеки брокер да преустанови търговията. Citadel спаси хедж фонд, който пострада от увеличението на акциите на GameStop, а Citadel Securities плаща на Robinhood да извършва своите сделки с акции.

Представителят Ал Грийн (Тексас), който е председател на Подкомитета за надзор на финансовите услуги, се фокусира върху ролята на Citadel в сагата GameStop. Той коментира в понеделник, че иска да знае "дали има нещо в тази връзка, което е накарало Robinhood да действа, или Robinhood е действало поради причини, свързани с ликвидност."

Robinhood отказа да коментира изслушването. Говорител на Уотърс не отговори на искане за коментар.

"Събрахме 3,4 млрд. долара, за да инвестираме в рекорден ръст на клиентите. С това финансиране ще изградим и подобрим нашите продукти, които дават на повече хора достъп до финансовата система", написа компанията в своя "Туитър".

Сделката представляваше сравнително нискорисков залог за бъдещето на Robinhood, въпреки че може да се окаже скъпо за компанията, ако подцени целевата си оценка в IPO. Частните инвеститори оцениха Robinhood на 11,7 млрд. долара миналата година, пише Financial Times.

Robinhood заяви, че инвестицията е "силен знак на доверие от страна на инвеститорите, който ще ни помогне да продължим да обслужваме по-нататък нашите клиенти".

Много инвеститори на дребно в r/WallStreetBets заявиха, че се чувстват предадени от решението на Robinhood. Инвеститорите се включиха в канала, за да координират масовото "преразглеждане", където потребителите дадоха на Robinhood еднозвездни отзиви в големите магазини за приложения, както и да популяризират нови конкуренти в търговията без комисионни, като Public и WeBull.

Лари Таб, ръководител на пазарната структура в Bloomberg Intelligence, коментира, че "можете да бъдете разрушителни само до определен момент, защото в края на деня вие сте едната страна на търговията."

"В края на 90-те не можехте да хвърлите камък, без да ударите нов онлайн брокер", допълва Таб. "Това, което се случи с тези момчета, е, че в крайна сметка осъзнаха, че пазарът е по-голям от търговците... Сега те приличат на традиционните финансови конгломерати."

Възмущение от хедж фондове и ръководената от българин Robinhood обедини Конгреса на САЩ

Възмущение от хедж фондове и ръководената от българин Robinhood обедини Конгреса на САЩ

И демократи, и републиканци са решени да не позволят превръщане на фондовия пазар в "казино"