Президентът Владимир Путин отбелязва своя 55 рожден ден в Кремъл заедно с постоянните членове на Съвета за безопасност на Русия и ръководството на Въоръжените сили.

По повод на празника си президентът обяснява, че обичайно не урежда никакви празнувания по повод на рождения си ден, но тази година, тъй като наближава краят на неговия президентски мандат, а и е почти пълна годишнина, е решил да организира празненство.
На него са поканени освен членовете на Съвета за безопасност и ръководството на въоръжените сили, и командващите различните видове войски от руските райони.

Владимир Путин е роден през 1952 година в Ленинград и днес за осми, но последен път отбелязва рождения си ден като държавен глава. До този момент само през 2001 и 2004 година президентът е бил на рождения си ден в Москва, сред семейството си. През останалите години на 7 октомври е бил на държавни посещения, тъй като няма навика да променя работния си график.

Особен интерес предизвикват подаръците, които получава Владимир Путин. Особено популярни като „политически" подаръци са съдове и прибори - блюда, купи, вази, чаши, сервизи и подобна посуда, понякога носеща на колорита на подаряващия, пише РИА Новости.

На президента също често обичат да подаряват животни - както играчки, така и живи същества. Любимецът на семейство Путин - лабрадорът Кони, е подарък от министъра по кризисните ситуации Сергей Шойгу.
Като подарък често се появяват и любимите на Людмила Путина пудели. Също често се подаряват и понита. Плюшените играчки Владимир Путин подарява най-често на децата.

Най-екзотичният дар Владимир Путин получи през 2002 година за своята 50-та годишнина. Президентът на Молдавия Владимир Воронин му подари жив крокодил. Обяснението на Воронин гласеше, че „Крокодилът - това е единственото животно, което не отстъпва".

Руснаците, осведомени за увлеченията на президента си, най-често му изпращат цветя, картички с пожелания, картини, кимоно за тренировките му по джудо, самовари за чай и бродирани шалове.
Официалните подаръци по протокол президентът предава като собственост на държавата.