Местните власти в Ница отхвърлиха молба на френското звено за борба с тероризма към полицията да унищожат кадрите от охранителните камери с извършената миналата седмица атака във френския град, съобщава БиБиСи.

От прокуратурата в Париж съобщиха, че молбата е отправена, за да се избегне „безконтролно разпространение” на кадрите.

Но официалните представители в Ница отговориха с подаване на правен документ, аргументирайки се, че видеоматериалите могат да представляват доказателство. Това е последното доказателство за растящото напрежение между властите в Париж и местното управление.

Припомняме, повече от 80 души бяха убити, след като Мохамед Бухлел, французин с тунизийски произход, се вряза с камион в тълпа от хора, отбелязваща Деня на Бастилията на 14 юли.  ДАЕШ („Ислямска държава”) пое отговорност за атаката.

За първи път сме помолени да унищожим доказателства, заяви източник, цитиран от френския вестник Le Figaro, допълвайки, че град Ница може да бъде съден за това и отделно служителите нямат юрисдикция да участват в такива дейности като изтриване на материалите.

Вестникът допълва, че полицията и прокуратурата искат да унищожат материалите, за да запазят достойнството на жертвите и за да не могат да бъдат използвани от джихадисти за пропагандни цели.

Но френското правителство е критикувано заради разширените мерки за сигурност и според някои медии камерите могат да покажат къде и как полицията действа.

Според властите в града обикновено кадрите се изтриват автоматично след 10 дни.

В четвъртък петима заподозрени се явиха пред съда. Те са обвинени в тероризъм във връзка с атаката. Четирима мъже и една жена, на възраст между 22 и 40 година, са обвинени, че са помогнали на Бухлел да подготви атаката.