Нападателят от Ница Мохамед Бухлел е имал помощници. До този извод са достигнали разследващи. Предполага се, че са му помагали поне петима души, предаде "Ройтерс".  Това съобщи прокурор Франсоа Молен. 

Дни по-рано стана ясно, че извършената от него атака е била предварително планирана.  Седем души бяха задържани във връзка с нея.

Бухлел бе описан като 31-годишен мъж от тунизийски произход, бързо радикализирал се, който в миналото не е бил религиозен и е добре познат на полицията заради криминални прояви. Няма доказателства при разследването, които да предполагат на този етап да има връзки с „Ислямска държава” или с представители на групировката, той е показал наскоро интерес към джихадистки движения. Въпреки това ДАЕШ пое отговорност за нападението. 

Припомняме, че той уби повече от 80 души и рани над 300 други. Половината от убитите са чужденци. 1/3 от убитите в Ница са били мюсюлмани. С предварително нает камион, Бухлел се вряза в тълпата по време на празненствата за деня на Франция. След това бе застрелян от полицията.