Парижкият прокурор обяви, че шофиралият камиона в Ница, убил 84 души, е подкрепял ДАЕШ („Ислямска държава”) и е търсил информация в интернет за нападателя в гей клуба в Орландо, цитиран от АП.

Прокурор Франсоа Молин, който води разследванията, свързани с тероризъм, заяви на пресконференция, че Мохамед Лахуаедж Бухлел предварително е подготвил нападението, като няколко пъти е посетил и огледал мястото, където впоследствие извърши атаката. Използваният от извършителя камион е бил нает на 4 юли.

С минута мълчание Франция почете жертвите в Ница

С минута мълчание Франция почете жертвите в Ница

С цветя в ръцете и сълзи в очите

Молин описа Бухлел като бързо радикализирал се мъж, който в миналото не е бил религиозен. Прокурорът добави, че при проверка на компютъра и телефона на нападателя е установено, че от 1 юли Бухлел е търсел информация за ДАЕШ, други терористични групировки и снимки с насилие. Разследването установило още, че Бухлел си е оставил брада и казвал на хората, че „значението на тази брада е религиозно”.

Няма доказателства при разследването, които да предполагат на този етап да има връзки с „Ислямска държава” или с представители на групировката, той е показал наскоро интерес към джихадистки движения, уточни прокурорът и добави, че според правната дефиниция нападението в Ница е „терористичен акт”.

Според Молин извършителят е консумирал свинско, алкохол, вземал е наркотици, а също така е имал „необуздан сексуален живот”.

Няма връзка между нападателя от Ница и ДАЕШ, твърдят френските власти

Няма връзка между нападателя от Ница и ДАЕШ, твърдят френските власти

Не са открили връзка и между арестуваните и групировката

От думите на прокурора стана ясно, че 13 тела все още не са идентифицирани.

Междувременно френски официални представители заявиха, че полицията е открила в дома на атентатора 11 телефона, кокаин и 2 600 евро.

Седем души са задържани във връзка с атаката. Трима от заподозрените са закарани в Париж, където ще им бъдат повдигнати обвинения в тероризъм. Молин разкри, че полицията е задържала човек, който е получил съобщение от нападателя с искане да му предостави оръжия.  Съобщението е изпратено малко преди престъплението – 22:27 часа.

„Ислямска държава” пое отговорност за нападението.