Не са установени връзки между Мохамед Лахуаедж Бухлел и „Ислямска държава”, която пое отговорност за атаката в Ница. Това заяви вътрешният министър Бернар Казньов, цитиран от агенциите.

Припомняме, че вечерта на 14 юли, националния празник на Франция, 31-годишният шофьор от тунизийски произход уби с камион 84 души. Отговорност за нападението пое терористичната групировка „Ислямска държава”, заявявайки, че Бухлел е неин войник. Групировката каза още, че Мохамед Лахуаедж Бухлел е извършил „операцията в отговор на призивите за атакуване на граждани на страните от коалицията, борещи се с „Ислямска държава”.

Във Франция се води дебат около това дали Бухлел е бил мотивиран да извърши нападението от ислямистки убеждения или душевно заболяване. Той консумирал алкохол и свинско месо, което е в разрез с ислямските вярвания. В последните месеци се твърди, че в посещавал ислямистки терористични интернет сайтове и по време на атаката е чут да крещи „Аллах Акбар”.

Четири дни след атаката, обаче, вътрешният министър Бернар Казньов заяви: „Нужно е да знаем какви са връзките между човека, който извърши тази ужасяваща атака и терористичните мрежи. Засега разследването не е установило такива връзки”.

Говорейки по радио RTL, Казньов каза, че атаката носи напълно посланието от ДАЕШ.

Докато атаката се разглежда като умишлена, френските разследващи трябва да установят дали и как Бухлел е бил радикализиран.

Не можем да изключим, че нестабилен и много агресивен индивид, психологическото му състояние е демонстрирало това, може изведнъж при много бърза радикализация да извърши това ужасяващо престъпление, коментира френският вътрешен министър.

Казньов заяви също, че все още не са установени връзки между „Ислямска държава” и арестуваните във връзка с атаката.