Основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че е против промяна на името на страната на "Република Илинденска Македония", което подкопава перспективите за разрешаване на дългогодишния спор с Гърция, информира "Ройтерс".

Гърция против "Илинденска Македония"

Гърция против "Илинденска Македония"

Ципрас иска географско наименование в името

Вчера гръцки опозиционни партии обявиха, че са против това предложение на Скопие, а днес Гърция подчерта, че няма да подкрепи името на западната ни съседка да бъде "Илинденска Македония".

Опозицията в Гърция отхвърля предложеното име Илинденска Македония

Опозицията в Гърция отхвърля предложеното име Илинденска Македония

Това име е исторически и пряко свързано със стремежа

Премиерът на Македония Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас обсъдиха предложението в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в София в четвъртък.

Скопие предлага на Гърция името Република Илинденска Македония

Скопие предлага на Гърция името Република Илинденска Македония

Това предложение най-вероятно ще бъде прието от опозиционните партии

Но Заев се нуждае от подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ за всяка промяна на името, за да влезе в сила. Ципрас в същото време се опитва да си осигури политическа подкрепа в страната си.

Водената от Заев коалиция трябва да си осигури 2/3 мнозинство в 120-местния парламент, за да прокара конституционни промени, изисквани, за да се одобри новото име.

"ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи изменение на конституцията с цел да се промени конституционното име", каза лидерът на партията Християн Мицковски след среща със Заев.

За македонците Илинден или 2 август е символична дата - през 1903 г. районът се надига срещу османското управление, а също така на същата дата през 1944 г. се полагат основите за установяване на Република Македония в рамките на бивша Югославия, отбелязва "Ройтерс".

Ципрас пък не успя да си осигури подкрепата на коалиционните си партньори и опозиционните партии.

Партньорите му от "Независими гърци" заявиха многократно, че няма да подкрепят име, което включва "Македония", докато опозиционната партия "Нова Демокрация" коментира, че предложеното име е "неприемливо".

Но днес Заев заяви, че "с това име ние правим пълна разлика от региона Македония в Гърция, разлика във всеки аспект".