Войските, подкрепяни от коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, атакуват главния пристанищен град на Йемен - Ходейда, в най-голямата офанзива в тригодишната война между съюза на арабските държави и подкрепяните от Иран хути, съобщава "Ройтерс".

Коалиционни самолети и кораби извършват удари по укрепления на хутите в подкрепа на сухопътни операции на йеменските войски на юг от пристанището. Офанзивата започна след изтичането на крайния срок, определен от Обединените арабски емирства, хутите да предадат единственото пристанище под техен контрол.

Саудитска Арабия прихвана балистична ракета, изстреляна от Йемен

Саудитска Арабия прихвана балистична ракета, изстреляна от Йемен

Над южния град Джизан

"Освобождението на пристанище Ходейда е повратна точка в борбата ни да си върнем Йемен от бойците, които го завзеха, за да служи на чужди интереси. Освобождението на пристанището е началото на края на бойците хути, ще осигури морското корабоплаване в пролива Баб ал-Мандаб и ще отреже ръцете на Иран, който отдавна е удавил Йемен в оръжия, които проливат скъпоценната кръв на Йемен", коментира правителството в изгнание по държавни йеменски медии.

Офанзивата е първата, откакто западната коалиция на страни от Персийския залив се присъедини към войната през 2015 г. и се опитва да превземе добре защитен голям град, да прекъсне снабдителните линии на хутите и да ги принуди да застанат на масата за преговори.

САЩ наложиха санкции на петима иранци, подкрепяли хусите в Йемен

САЩ наложиха санкции на петима иранци, подкрепяли хусите в Йемен

Вчера САЩ се зарекоха да наложат на Иран най-тежките санкции в историята

Коалицията се намеси в Йемен, за да възстанови правителството на президента Абд-Раббу Мансур Хади, като Рияд и Абу Даби виждат в Йемен експанзия на техния шиитски враг, Иран.

ООН се опитват през последните няколко седмици да накара страните да постигнат споразумение, което да предотврати офанзивата, като се опасява, че ще се затрудни достъпа на йеменците до храна, гориво и лекарства, което ще изостри допълнително най-голямата хуманитарна криза в света.

ОАЕ коментира, че коалиционните сили планират да оставят действащо пристанището, но предупреждават, че хутите може да саботират инфраструктурата и да минират терена и морето при изтеглянето си.

Мирен план на ООН за Йемен предвижда прекратяване на бомбардировките

Мирен план на ООН за Йемен предвижда прекратяване на бомбардировките

А хутите да се откажат от балистичните ракети

Министърът на външните работи на ОАЕ обяснява, че ако пристанището бъде освободено, коалицията може да облекчи потока на стоки и помощи за Йемен, където милиони се заплашени от глад, болести и смърт

Рияд вярват, че хутите използват пристанището за контрабанда на ирански оръжия, включително ракети изстрелвани към саудитски градове.