Водеща теория за изчезването на полет MH370 на Malaysia Airlines на 8 март 2014 г. не сочи към похитител, грешка на пилот или механична повреда - а към капитана на полета.

В подробен нов доклад, публикуван от The Atlantic, Уилям Лангевиш, бивш национален кореспондент на списанието, коментира тази теория.

Приятели на Захария Ахмад Шах, който е капитан на MH370 по време на изчезването, каза пред изданието, че 53-годишният пилот е депресиран и самотен, ангажиран с едностранни флиртове с млади жени във Фейсбук и прекарва голяма част от времето си когато не лети, в разходки из празните помещения на дома си.

Близък приятел на Шах вярва, че пилотът е разбил самолета.

Полет MH370 се отклонява от планирания маршрут в 1:25 часа местно време, повече от 40 минути след излитането. След това полетът продължава в западна посока над Малайзия, а не на север до крайната му дестинация.

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Изчезването на самолета през 2014 г. е една от най-големите мистерии в авиацията

Това внезапно отклонение би било забелязано от пътниците в самолета. Лангевиш коментира, че Шах вероятно е разхерметизирал самолета, за да попречи на всяко противоречие или бунт.

"Умишленото понижаване на налягането би било очевиден начин - и вероятно единственият начин - да подчини потенциално неуправляемата каюта в самолет, който ще остане в полет в продължение на часове", пише Лангевиш, който също е пилот.

Кислородите маски за пътниците разполагат с около 15 минути на височина под 4 000 метра, според The Atlantic, но MH370 остава на 12 000 метра за най-малко един час.

Междувременно Шах може просто да постави една от четирите кислородни маски, които разполагат с часове на снабдяване, достъпни в пилотската кабина.

В последните си минути, пътниците на MH370, вероятно поставят безполезните маски за кислород и се задушават. Лангевиш пише:

"Пътниците биха станали неадекватни и изтощени в рамките на няколко минути, загубили съзнание и спокойно загинали, без да се задавят с въздух. Сцената би била слабо осветена от аварийните светлини, с мъртви седящи с предпазни колани на седалките, а лицата им са обхванати от безсмислените кислородни маски, висящи от тавана".

Роднини на пътувалите в изчезналия самолет MH370 откриха отломки

Роднини на пътувалите в изчезналия самолет MH370 откриха отломки

Една от най-големите авиационни загадки в историята