Екстремисти са свалили сирийски военен хеликоптер в провинция Алепо, съобщава Анадолската агенция.

Хеликоптерът е извършвал боен полет, когато е бил свален над Ал Атариб в провинция Алепо.

Според кореспондент на руската медия "Спутник" военната машина е била свалена от терористите от Фронт "Ал Нусра".

Кореспондентът на "Спутник" в Алепо твърди, че сваленият хеликоптер е извършвал бойни полети срещу крепостите на терористите в Урем ал Кубра.

Военен източник е потвърдил смъртта на екипажа на хеликоптера.

В момента Урем ал Кубра е една от най-укрепените точки, контролирани от "Ал Нусра" в северозападната провинция Алепо. Сваленият хеликоптер е осигурявал въздушна подкрепа на сирийската пехота.

Сирийските въоръжени сили губят хеликоптер за втори път за три дни в Северозападна Сирия.

Във вторник хеликоптер на сирийската армия беше свален в северозападната част на страната от подкрепяни от Турция бунтовници.

Напрежението в Северна Сирия започна да ескалира по-рано този месец, след като осем турци бяха убити при обстрел, извършен от сирийските сили срещу един от наблюдателните пунктове на Турция в Идлиб. Турските войници отговориха с въздушен удар и твърдят, че са убили 76 сирийски военнослужещи.

Бунтовници свалиха правителствен хеликоптер в Сирия

Бунтовници свалиха правителствен хеликоптер в Сирия

Пилотът е загинал

Идлиб е една от четирите зони за деескалация, създадени в Сирия от Русия, Иран и Турция през 2017 г. Смята се, че в региона се намират десетки хиляди терористи, както и стотици хиляди цивилни. В края на годината сирийската армия започна операция в региона, след като многократни атаки срещу сирийски военни позиции от бойци отнеха живота на десетки военнослужещи.