Неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на ЕС приключи без взети решения, но с поети ангажименти за развиване на процесите по изграждане на обща европейска отбрана.

"Днес няма да вземаме решения, но ще обсъдим проектите по инициативата за европейското сътрудничество ПЕСКО. Ще подготвим и заседанието на Европейския съвет през юни, ще дискутираме със заместник генералните секретари на НАТО и ООН как можем да подобрим координацията по общите мироопазващи операции". Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността преди началото на срещата.

След срещата Федерика Могерини изказа благодарност за сериозната роля, която България има по време на председателството на Съвета на ЕС. Тя отбеляза, че работата по време на неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на ЕС е била интензивна и продуктивна.

Борисов: Само увеличение на бюджета до 2% не стига за целите на колективната отбрана

Борисов: Само увеличение на бюджета до 2% не стига за целите на колективната отбрана

Какво да произвежда всяка една държава запита премиерът на срещата в София

Коментирахме ролята и задачите на Европейската агенция по отбрана и подкрепихме досегашните усилия. Говорихме и за управлението на Постоянното структурирано сътрудничество и за военната мобилност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на пресконференцията след приключването на неформалната среща.

По думите на Каракачанов на 7 юни в Брюксел, заедно с Европейската агенция по отбрана, страната ни ще бъде домакин на симпозиум по военната мобилност.
Като домакин на форума Каракачанов очерта основните теми, които ще се дискутират по време на работните сесии. Сред темите военният министър посочи и перспективите пред операциите по управление на кризи, обсъдени заедно с представителите на ООН и НАТО - помощник-генералния секретар по мироопазващите операции на ООН Жан-Пиер Лакроа и заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемьолер.

"България декларира своите позиции, които са в унисон с мнението на нашите партньори", категоричен е Каракачанов.

Военните министри на ЕС обсъждат стратегията за сигурността в София

Военните министри на ЕС обсъждат стратегията за сигурността в София

Няма да вземаме решения, обяви Федерика Могерини преди форума

Могерини обясни, че в хода на срещата е обсъден водещият проект между ЕС и НАТО за военна мобилност, с който се цели да се осигури бързо придвижване на войски в Европа. Според Могерини главен проблем на проекта е свързан с инфраструктурата на държавите членки.

Стана ясно и че до заседанието на Европейския съвет през юни Могерини ще представи хода на изпълнението на 17-те проекта по така наречената инициатива ПЕСКО, предаде БНР.

На неформалната среща са обсъдени и идеи за нови проекти по инициативата. В тази връзка Могерини предложи да се създаде извънбюджетен инструмент за финансиране на държави за военно оборудване на партньори.

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

В хода на форума върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността отново заяви, че на срещата на върха в София за Западните Балкани ще се обсъждат само общи цели. В столицата ни няма да се обсъждат въпроси, свързани с разширяването на ЕС.

"Видяхме това, когато се наложи да управляваме мигрантската криза, заплахите за сигурността, виждаме го и в икономическото развитие, в инфраструктурата. Тяхната свързаност на държавите от Западните балкани е в интерес на целия ЕС", заяви Могерини.

Да отговорим на нуждите на общата европейска сигурност, апелира зам.-министър Запрянов

Да отговорим на нуждите на общата европейска сигурност, апелира зам.-министър Запрянов

Министерството иска 2% повече за отбрана

От своя страна премиерът Бойко Борисов призова в началото на форума ЕС да нормализира отношенията си с Турция.

"Ако Турция е толкова неприемлива, тежка риторика се води между големите държави в ЕС, винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция, но в същото време това е най силната военна машина в южният фланг на НАТО - така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни", заяви Борисов.