Еврокомисията представя план за действие за подобряването на военната мобилност в рамките на Европейския съюз и извън него. Това е в съответствие с поетия от председателя Жан-Клод Юнкер ангажимент за създаване на пълноценен Съюз за отбрана до 2025 г., информираха от Еврокомисията.

Планът за действие е предоставен за разглеждане и одобрение на държавите — членки на ЕС. Очаква се първите действия да бъдат предприети през следващите месеци.

Европейският съюз създава "военен Шенген"

Европейският съюз създава "военен Шенген"

Брюксел отговаря на руската заплаха

Улесняването на движението на военни части и средства е от съществено значение за сигурността на европейските граждани и за изграждането на по-ефективен, бързо реагиращ и сплотен Съюз. Те се позовават на Съвместното съобщение за подобряване на военната мобилност в ЕС от 10 ноември 2017 г. и както се призовава в Глобалната стратегия за външната политика и политиката на сигурност на ЕС.

В представения днес план за действие са набелязани редица оперативни мерки за преодоляване на физически, процедурни или регулаторни пречки, които затрудняват военната мобилност. Тясното сътрудничество с държавите — членки на ЕС, и всички значими участници е ключов фактор за изпълнението на настоящия план за действие.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател Федерика Могерини заяви: "Улесняването на военната мобилност в рамките на ЕС ще ни позволи да предотвратяваме кризи по-ефективно, да изпълняваме нашите мисии по-ефикасно и да реагираме по-бързо при възникване на предизвикателства.
Това ще бъде още една стъпка към задълбочаване на нашето сътрудничество на равнище ЕС, включително в рамките на постоянното структурирано сътрудничество — инициатива, която започна да действа официално неотдавна, както и на сътрудничеството с нашите партньори, като се започне с НАТО. За ЕС сътрудничеството продължава да е единственият начин да се действа ефективно в съвременния свят.".

Комисарят на ЕС по въпросите на транспорта Виолета Булц каза, че целта е да се използва по-добре нашата транспортна мрежа. Гарантирането, че военните нужди се отчитат при планирането на инфраструктурни проекти означава по-ефективно използване на публичните средства и по-добре оборудвана транспортна мрежа, осигуряваща бърза и безпрепятствена мобилност на целия континент. Това е въпрос на колективната сигурност, каза Булц.

ЕС подготвя военен Шенген за войските на континента

ЕС подготвя военен Шенген за войските на континента

Най-големият скок в отбранителната политика на ЕС от десетилетия насам

Представеният по-рано през деня план за действие се основава на пътната карта за военна мобилност, разработена в рамките на Европейската агенция по отбрана.

Планът е отправната точка за постигането на ефективен и координиран подход по отношение на военната мобилност в рамките на ЕС.

Предвижда се Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и Военният секретариат на Европейския съюз да разработят военни изисквания. В тях ще се опишат параметри на държавите от ЕС като необходимата инфраструктура за военна мобилност. Съветът трябва да разгледа и одобри тези военни изисквания до средата на 2018 г.

До 2019 г. ЕК ще набележи частите от трансевропейската транспортна мрежа, които са подходящи за военен транспорт, както и необходимите за целта подобрения на съществуващата инфраструктура (напр. височината или товароносимостта на мостовете). Ще бъде изготвен списък с приоритетни проекти. Парите за финансова подкрепа ще бъдат взети при следващата многогодишна финансова рамка.

Американски генерал иска "Военен Шенген"

Американски генерал иска "Военен Шенген"

3 хил. военна техника и 31 хил. бойци бяха на учението "Анаконда" в Полша

Предстои опростяване на митническите формалности за военни операции. Ще бъде оценена необходимостта от съгласуване на правилата за превоз на опасни товари във военната област. Европейската агенция по отбрана ще подкрепи държавите членки при разработването на разпоредби за предоставяне на разрешения за трансгранично движение, се казва в съобщението на ЕК.

Ген. Петр Павел потвърди интереса на НАТО от стабилни Балкани

Ген. Петр Павел потвърди интереса на НАТО от стабилни Балкани

Сигурността на района на Черно море няма да е лесна задача

Тези действия ще бъдат при пълно зачитане на суверенитета на държавите членки по отношение на тяхната национална територия и национални процеси за вземане на решения, уверяват от ЕК.

Припомняме, по време на речта си за състоянието на Съюза от 2017 г. председателят Юнкер подчерта необходимостта до 2025 г. да бъде създаден пълноценен Европейски съюз за отбрана.