Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер отхвърли медийна информация, че има разрив между нея и канцлера Ангела Меркел, информира ДПА.

Меркел и Крамп-Каренбауер летяха отделно до САЩ почти по едно и също време преди седмица, което предизвика спекулации, че има разрив в работните им отношения.

Каренбауер: Споделянето на тежест със САЩ е повече от военни разходи

Каренбауер: Споделянето на тежест със САЩ е повече от военни разходи

Тя отказва да определя Китай като враг, а по скоро "икономически конкурент"

"Всички да си запишат: Няма разрив между Ангела Меркел и мен", подчерта Каренбауер пред "Билд ам зонтаг". Тя определи публичния дебат по въпроса като "абсолютно неразбираем".

Първоначалният план е бил Каренбауер да лети заедно с Меркел и нейната делегация. Самолетът на канцлера Airbus A340 е трябвало да кацне първо в Ню Йорк, където Меркел участва на Общото събрание на ООН преди да се насочи към Вашингтон, където военният министър на Германия имаше среща с американския си колега Марк Еспър.

Меркел е разочарована от приемничката си Анегрет Крамп-Каренбауер

Меркел е разочарована от приемничката си Анегрет Крамп-Каренбауер

Няма да подава оставка...

"Това беше моята първа среща с американския ми колега там и беше важно за мен да съм навреме. Планираното общо пътуване, предложено от военното министерство, не се материализира. За щастие ние намерихме друго решение, това е", обясни министърът.

"Билд ам зонтаг" пише, позовавайки се на правителствени източници, че представители на канцлерството са заявили пред свои колеги от военното министерство, че Каренбауер не трябва да пътува заедно с Меркел, а да изготви свой план.

Военният министър подчерта, че не е обиден от решението на канцлерството.