Нахлуването на Русия в Украйна, започнало на 24 февруари, е причинило щети на стойност над 97 млрд. долара към 1 юни. Това се посочва в съвместен доклад на Световната банка, правителството на Украйна и Европейската комисия, публикуван днес.

В него се отбелязва, че "настоящите разходи за реконструкция и възстановяване в Украйна възлизат на 349 млрд. долара", като се очаква тази цифра да нарасне през следващите месеци, докато войната продължава.

"С общи усилия ние вече започнахме възстановяването на отвоюваните украински територии, но то изисква цялостен подход и мобилизиране на съвместни ресурси", заяви украинският премиер Денис Шмигал.

По негови думи в бързия етап на възстановяване страната ще се нуждае от 17 млрд. долара, като страната има нужда от 3,4 млрд. от тях още през тази година.

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

Според Зеленски това е "общата задача на целия демократичен свят"

Редица страни изразиха готовност да окажат подобна помощ на Украйна след края на войната.

На 18 август Киев и Анкара подписаха меморандум за разбирателство за възстановяване на инфраструктурата, разрушена от во

Великобритания пък обяви, че ще сподели технически опит с Украйна като част от нов пакет от подкрепа, за да помогне на страната да възстанови своята инфраструктура и транспортна мрежа след руската инвазия.

От своя страна от САЩ предупредиха, че Русия планира да увеличи атаките срещу гражданската инфраструктура и правителствените обекти в Украйна.

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Топ дипломатът на ЕС спредлага изземване на замразените валутни резерви на Русия